Afbeelding
PvdA

Opschorting protestactie Chemours

2 september 2019 om 10:15 Politiek Dossier Chemours

GORINCHEM ,,Omdat Chemours de zaken nu blijkbaar serieus aanpakt, hebben wij – na overleg met mede-actievoerders PRO Sliedrecht en Slydregt.nu - besloten om onze wekelijkse protestactie Retour Afzender op te schorten”, aldus Joop Keesmaat namens PvdA Sliedrecht.

Tijdens het gesprek dat vrijdag 23 augustus plaatsvond bij Chemours met onder andere PvdA tweedekamerlid Gijs van Dijk werd aangedrongen op op snelle (re)actie en goedkeuring van de bouwvergunning onder het motto ‘Geen woorden maar daden’. In het gesprek vertelde Chemours over hun ambities om de uitstoot uiteindelijk tot nul te reduceren. Er werd door hen bevestigd, dat de proefopstelling van de koolstofbed-filters nu goed werkte, inclusief een zogeheten luchtwasinstallatie, waarmee die filters om de paar dagen schoongemaakt worden. Het budget hiervoor is inmiddels definitief goedgekeurd en beschikbaar, terwijl bij de Provincie, de gemeente Dordrecht en DCMR de goedkeuringsaanvraag is gedaan om definitieve bouw van deze filter-installatie te realiseren. Dit alles zorgt voor een reductie tot 95% van de uitstoot en van de resterende 5% giftige uitstoot via de lucht wil men 4% met extra filters op de schoorstenen verder afvangen. Die filters moeten overigens nog geplaatst worden en dat gebeurd volgend jaar in 2020.

,,Al met al lijkt het erop, dat Chemours haar ambities tot het terugdringen van giftige uitstoot en omgevingsvervuiling drastisch heeft verhoogd in het volle besef, dat veiligheid en leefbaarheid van onze woonomgeving één van de allerbelangrijkste dingen is. De gedachte ‘eerst zien, dan geloven’ overheerst nog bij velen, maar Chemours lijkt zich nu ook steeds bewuster te worden van dat grote wantrouwen onder de bevolking. Omdat Chemours de zaken nu blijkbaar serieus aanpakt, hebben wij – na overleg met mede-actievoerders PRO Sliedrecht en Slydregt.nu - besloten om onze wekelijkse protestactie Retour Afzender met ingang van heden op te schorten. Dus komende zaterdag 31 augustus gaan we niet (meer) op pad vanaf Sliedrecht naar Chemours”, aldus Anton van Rees van PvdA Sliedrecht.

Keesmaat: ,,Uiteraard blijft de uitstoot en vervuiling door Chemours ook de komende tijd onze volle aandacht houden, des temeer omdat de goedkeuring van de nieuwe individuele vergunningen voor Chemours en Dupont aan het einde van dit jaar afgewikkeld moeten worden. Daarenboven gaan we ook DCMR en RIVM benaderen om - aan de hand van hun maandelijkse controles - de voortgang van verbeteringen bij Chemours nauwgezet te volgen. Vanzelfsprekend houden we ook de vinger aan de pols bij de realisatie van de bouwplannen én handhaving van de vergunningen.” 

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie