Landelijke stijging gemeentelijke lasten: ‘Er moeten gaten gedicht’

1 mrt, 13:21 Politiek
ANP
Afbeelding

SLIEDRECHT Net als in de meeste Nederlandse gemeenten zijn inwoners van Sliedrecht dit jaar meer geld kwijt aan de afvalstoffenheffing. De heffing kost hier gemiddeld 124 euro per persoon, een stijging van 30,5 procent ten opzichte van 2020. De onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningbezitters bleef in Sliedrecht even duur en bedraagt 81 euro per inwoner.

Het was de “allerlaatste knop” waar Middelburg nog aan kon draaien, zegt wethouder Johan Aalberts (CDA). De Zeeuwse gemeente verhoogde de ozb dit jaar met zo’n 20 procent. Daarmee is Middelburg, naast onder andere Amsterdam, dit jaar een van de grootste stijgers. ,,Nog meer bezuinigen ging niet meer, waarop we met de rug tegen de muur besloten deze belasting te verhogen.”

Op de meeste plaatsen ploft ‘ie eind februari op de (digitale) deurmat: de brief met de gemeentelijke belastingen. Hieronder vallen naast de ozb ook de afvalstoffenheffing en rioolheffing. Met de opbrengst van de afvalstoffenheffing regelen gemeenten het ophalen en de verwerking van restafval. De afvalstoffen- en rioolheffing moeten voor gemeenten kostendekkend zijn, het..

PREMIUM
Afbeelding
Mensen Theo Boerman over Hardinxveld-Giessendam: ‘Het is een hechte gemeenschap’
PREMIUM
Afbeelding
Economie Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Ronald van der Velde over zijn vrijwilligerswerk: ‘Mooi om samen aan iets te bouwen’
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Bittere herinneringen aan Fort Honswijk van Dolf Vink uit Sliedrecht
PREMIUM
Afbeelding
Wonen Extra huurverhoging voor scheefwoners lost ‘probleem’ niet op
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Vrijwilliger bij Oranje Trouw Tonny de Ruijter: ‘Je blijft erbij horen’