Stemmen tijdens pandemie: coronaproof en per post

7 mrt, 14:15 Politiek
ANP
Afbeelding

SLIEDRECHT Nederland maakt zich op voor unieke verkiezingen: middenin coronatijd openen de stembureaus volgende week hun deuren. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2017 stemde in de gemeente Sliedrecht 81,5 procent van de kiesgerechtigden. Wat de virusdreiging gaat betekenen voor de opkomst dit jaar is voer voor discussie.

Toegegeven, eventjes heeft John Horst dit keer getwijfeld over het voorzitterschap van ‘zijn’ stembureau. Al zo’n 45 jaar - “met soms een pauze” - is Horst als vrijwilliger actief bij verkiezingen in de gemeente Deventer, de laatste 15 jaar als voorzitter in zijn woonplaats Okkenbroek. De twijfel werd niet ingegeven door de angst voor een corona-infectie, zegt de 67-jarige gepensioneerde ambtenaar.

Pas bij het lezen van de instructie voor stembureaus krabde Horst zich achter de oren. ,,Het eerste wat ik dacht was: is dit praktisch gezien wel te doen?” Hij somt op wanneer hij zijn mondmasker moet vervangen - na iedere pauze, na elke drie uur, na iedere slok drinken -, wanneer de handschoenen verwisseld moeten en wat er allemaal gereinigd m..

PREMIUM
Afbeelding
Mensen Koos van Genderen over de Kiwanisclub: ‘Ik hoop de club weer wat actiever te krijgen’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Theo Boerman over Hardinxveld-Giessendam: ‘Het is een hechte gemeenschap’
PREMIUM
Afbeelding
Economie Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Ronald van der Velde over zijn vrijwilligerswerk: ‘Mooi om samen aan iets te bouwen’
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Bittere herinneringen aan Fort Honswijk van Dolf Vink uit Sliedrecht
PREMIUM
Afbeelding
Wonen Extra huurverhoging voor scheefwoners lost ‘probleem’ niet op