Afbeelding
PvdD

De Tweede Kamerverkiezingen vanuit de regio: ‘In plaats van met Sliedrechtse wethouders, sta ik nu na te praten bij Nieuwsuur’

12 maart 2021 om 08:32 Politiek

SLIEDRECHT De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. Dit jaar gaat het allemaal net wat anders door de maatregelen rondom het coronavirus. Caroline Voorbergen, voormalig redacteur en correspondent voor het Kompas Sliedrecht, maakt de verkiezingen van heel dichtbij mee. Ze is de woordvoerder van Esther Ouwehand, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren.

,,Ik weet niet eens welke dag het is”, verzucht ze aan de telefoon.,,Hoewel ik zelf het schema maak, moet ik steeds weer kijken wat we die dag gaan doen. Op het moment ben ik ook in het weekeinde constant op pad. Natuurlijk mogen we ons gelukkig prijzen dat Esther zoveel media-optredens heeft, maar het gaat ten koste van mijn tijdsbesef.” Voorbergen blikt terug: ,,Vier jaar geleden besloot ik vol voor de politiek te gaan. Ik wilde uit de journalistiek en graag iets met politiek doen. Ik had alleen nooit gedacht dat ik zó snel zou zijn waar ik nu ben. Ik meldde me aan als vrijwilliger op het partijbureau. Je beantwoordt dan Tweets en mails van zwevende kiezers. Zo rolde ik in het werken voor de Partij voor de Dieren en uiteindelijk ben ik nu woordvoerder van Esther Ouwehand. Alle verzoeken van media komen bij mij binnen, dus ik ben veel bezig met plannen en meedenken met Esther. Ik had het idee dat de verkiezingen supergaaf zouden zijn - en dat is het ook - maar het coronavirus gooit toch roet in het eten. Waar je normaal met een heel team op pad gaat, hebben we nu een klein bubbeltje rond Esther gecreëerd. We worden allemaal regelmatig getest, dat is bij televisieprogramma’s ook vaak een voorwaarde.”

Politiek ligt zo onder een vergrootglas dat je steeds de juiste boodschap wilt vertellen.

LEERZAAM De week voor de verkiezingen is erg hectisch, vertelt Voorbergen. ,,Op maandag hebben we altijd overleg met het campagneteam en bespreken we de ideeën. Deze maandag moeten we naar Eén Vandaag, op dinsdag zit Esther bij Koffietijd en bij 3FM en moeten we ook nog filmpjes opnemen met de lijstduwers. Het is een compleet gekkenhuis. Het kan ook allemaal niet zomaar ‘even’ worden gedaan, want alles moet goed worden voorbereid. Politiek ligt zo onder een vergrootglas dat je steeds de juiste boodschap wilt vertellen. Het is wel ontzettend gaaf en leerzaam om met de partijleider op te trekken, ik leer elke dag bij. Ik denk wel dat ik na de 17e hier met heel veel voldoening op terug kijk.”

WAY OF LIFE Over of het werk vergelijkbaar is met haar werkzaamheden voor Het Kompas Sliedrecht vroeger is Voorbergen duidelijk. ,,Zeker wel. Ik zie echt overeenkomsten. Mensen in deze vakgebieden zijn uit hetzelfde hout gesneden. Het is geen baan, maar een way of life. Je moet echt een passie hebben ervoor, anders red je het niet. Ik vond de gemeenteraadsvergaderingen in Sliedrecht bezoeken ook altijd het leukste om te doen. Ik kreeg daar energie van. Lekker nog even napraten met wethouders of raadsleden, dat is waar ik ook van genoot. En nu praat ik ook nog even na, maar dan bij Nieuwsuur.”

door Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie