Afbeelding
ANNEPAUL ROUKEMA

De Tweede Kamerverkiezingen vanuit de regio: ‘Meer techneuten in de Tweede Kamer zou prima zijn’

11 maart 2021 om 08:33 Politiek

SLIEDRECHT De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. Dit jaar gaat het allemaal net wat anders door de maatregelen rondom het coronavirus. Op de verschillende lijsten staan ook inwoners uit de Alblasserwaard. Op nummer 42 van de kieslijst van de ChristenUnie (CU) staat Sliedrechter Cees Paas.

Paas werd geboren in het Overijsselse Genemuiden. Als kind wilde hij piloot worden. ,,Ik deed een aantal proefvluchten bij de Luchtmacht en viel er toch net buiten. Dat was jammer, maar dat is de leiding van het leven.” Paas studeerde Technische Bestuurskunde in Delft. Daar was hij lid en voorzitter van de Christelijke studentenvereniging C.S.F.R.. ,,Ik heb daar een enorm leuke tijd gehad en veel geleerd. Ik leerde er debatteren, spreken via een voorzitter, het opstellen van moties en amendementen. Dat was leuk om te doen en het was een mooie leerschool. Het is jammer dat de studenten van nu dat moeten missen. Studeren is namelijk veel meer dan leren.” Inmiddels werkt Paas als management consultant en is hij sinds elf jaar met zijn vrouw in Sliedrecht neergestreken. Samen hebben ze drie kinderen.

Het allerbelangrijkste vind ik dát mensen gaan stemmen. Als dat dan ook nog op de ChristenUnie is, is dat mooi meegenomen.

WEINIG CAMPAGNE Van het lidmaatschap van de Tweede Kamer verwacht hij niet dat hij direct veel kans maakt. ,,Ik sta op de 42e plek en de CU heeft vijf zetels in de tweede Kamer. Ik zie mezelf wel als Tweede Kamer-lid hoor, maar als ik dat niet word - en die kans is groot - dan ben ik niet heel teleurgesteld. Ik vind het belangrijkste wat betreft de indeling van de kieslijst, dat de beste keuze wordt gemaakt voor de ChristenUnie. Het is jammer dat we weinig campagne kunnen voeren in deze coronatijd. Natuurlijk hebben we wel digitale boodschappen gemaakt en die rondgezonden en de mensen op de bovenste plekken worden ingezet voor debatten, maar het is niet zoals ik het graag zou willen. Het liefste ga ik in deze tijd de straat op, maar dat gaat nu niet. Nee, ik heb het in mijn omgeving helemaal niet zo met mensen over wat ze gaan stemmen. Het allerbelangrijkste vind ik dát mensen gaan stemmen. Als dat dan ook nog op de ChristenUnie is, is dat mooi meegenomen.”

DUURZAAMHEID De ChristenUnie noemt Paas een open en transparante partij. ,,Gert-Jan Segers is daarin natuurlijk een prima persoon en er is geen verborgen agenda. Ik hou van de eerlijkheid en duidelijkheid en het complete plaatje dat we schetsen. In het verkiezingsprogramma staat duidelijk hoe een zorgzame en duurzame wereld eruit moet zien. Het is een partij die gericht is op hoop vanuit het geloof. We leven in een verloste wereld na de dood en opstanding van Jezus, wat we herdenken met Pasen. Onze taak is om verantwoordelijk zorg te dragen voor de schepping. Die schepping is allesomvattend en we hebben dus een allesomvattend programma voor het bedrijfsleven, onderwijs en noem maar op. Ik vind het mooi en belangrijk dat ik een bijdrage kan leveren om voor de wereld te zorgen.” Hij glimlacht als hem wordt gevraagd naar zijn plannen voor na 17 maart. ,,Als ik écht word gekozen voor de Tweede Kamer, dan gaat Cees Paas natuurlijk erin. Ik denk sowieso dat het een goede zaak is dat er meer techneuten in de Tweede Kamer komen en ik zou Eppo Bruins daar zeker in kunnen ondersteunen.”

door Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie