Boudewijn Brandwijk
Boudewijn Brandwijk privé

Boudewijn Brandwijk: ‘Sliedrecht wordt gebruikt als proeftuin voor het warmtenet’

1 juni 2022 om 10:36 Politiek

SLIEDRECHT De gemeente Sliedrecht, Tablis Wonen en HVC werken sinds 2018 aan het warmtenet Sliedrecht, een ondergronds leidingnet waarin warm water wordt rondgepompt. Huishoudens die hierop zijn aangesloten, gebruiken dit water voor verwarming. Een tijdelijke warmtecentrale zorgt op dit moment voor de verwarming van het water. Volgens de gemeente Sliedrecht gaat in de toekomst een duurzame bron dit overnemen. HVC doet hiervoor nog onderzoek. 

door Lex van Steenis

Boudewijn Brandwijk, raadslid Slydregt.NU, is kritisch over het warmtenet. ,,Sliedrecht wordt gebruikt als proeftuin voor het warmtenet en heeft daar heel veel last van. Er worden verkeerde verwachtingen geschapen dat het warmtenet de oplossing is voor de inwoner in de energietransitie en dat het warmtenet zogenaamd duurzaam is. Het warmtenet is een proef en de gebruiker is dus een proefkonijn.”

ENQUÊTE HVC ,,Er gaat op dit moment een enquête rond namens HVC en de gemeente Sliedrecht, zodat ze de communicatie naar de inwoner goed kunnen afstemmen. Iets wat ze nog veel beter kunnen doen is goed communiceren naar de inwoner en luisteren naar wat er speelt. De inwoner van Sliedrecht zit niet te wachten op een warmtenet. Het warmtenet is niet de oplossing en Sliedrecht moet geen proeftuin zijn. De inwoner moet goed meegenomen worden met het eerlijke verhaal. Het warmtenet werkt nu nog niet goed en dat gaat nog lang duren.”

REACTIE GEMEENTE Wethouder Ton Spek van onder meer Duurzaamheid, is om een reactie gevraagd. ,,Wij geloven in de toekomst van het warmtenet. Niet in de laatste plaats omdat met een groeiende bevolking en steeds meer vraag naar energie iedere vorm van alternatieve niet-fossiele energiebronnen meer dan welkom is. Het warmtenet op zich is geen proef. HVC en andere aanbieders hebben veel ervaring met de aanleg en exploitatie van warmtenetten. ‘Proeftuin’ is een term voor ervaring opdoen met overstap naar duurzame alternatieven voor aardgas. Het doel is om landelijk van elkaar te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald.”

VAN AARDGAS NAAR DUURZAME BRON ,,Het warmtenet draait nu tijdelijk op aardgas, maar vanaf 2023 op restwarmte van slibverbranding en op termijn aardwarmte als beoogde bron. Dat noem ik toch echt duurzaam. We verwachten de resultaten van de enquête in juni en zullen hiermee rekening houden in onze communicatie. In de tweede buurt waar we aan de slag zijn, de Vogelenzang, gaan we juist persoonlijk met bewoners in gesprek om te horen wat er speelt en welke vragen en zorgen er zijn.”

,,Inmiddels zijn ruim 1000 woningen op het warmtenet in Sliedrecht aangesloten. Met het rijgen van de kralen krijgt ook het warmtenet als geheel steeds meer vorm. Het hoofdleidingnet is in Sliedrecht in aanleg vanuit Sliedrecht-Oost naar Sliedrecht-West waardoor er in 2023-2024 een aansluiting op een duurzame warmtebron wordt gerealiseerd. Vanaf dat moment is er voor ruwweg twintig procent van de woningvoorraad in Sliedrecht al sprake van fossielvrije warmtelevering!”

SUBSIDIE ,,Door de proeftuin-subsidie die Sliedrecht heeft ontvangen van het Rijk, zijn we in staat om ook particuliere woningeigenaren en VVE’s in Sliedrecht-Oost aan te sluiten op het aangelegde net. De subsidie stelt deze bewoners in staat met een kleine eigen bijdrage de overstap van aardgas naar het warmtenet te maken en daarmee de woning klaar voor de toekomst te hebben. Dit is overigens een volledig vrije persoonlijke afweging die de bewoners maken. Om die afweging goed en zorgvuldig te maken heeft de gemeente op de betreffende buurten in de proeftuin Sliedrecht-Oost een uitgebreid team van projectleider, communicatieadviseurs en externe technische deskundigen, die de woningbezitters voorlichten en adviseren bij het maken van de keuze voor een overstap óf niet.”

Wethouder Ton Spek is gevraagd wat hij vindt van de zienswijze van Boudewijn Brandwijk van Slydregt.NU. De wethouder verwijst naar zijn eerdere uitspraak dat een warmtenet een beproefde methode is en juist kansen biedt om de afhankelijkheid van aardgas te verminderen en zeker geen proeftuin is.

Lex van Steenis

advertentie
advertentie