Afbeelding
Pixabay

27 proeftuinen vinden Rekenkamerrapport aardgasvrije wijken onvolledig

25 juni 2020 om 10:52 Natuur en milieu

SLIEDRECHT De 27 proeftuinen aardgasvrije wijken in Nederland vinden het rapport van de Algemene Rekenkamer over het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) onvolledig. Dat hebben ze in een gezamenlijke reactie laten weten. Als verantwoordelijke partij, willen de gemeenten ook graag hun ervaringen en inzet delen met de Algemene Rekenkamer. De komende jaren wil het kabinet samen met gemeenten ongeveer 100 bestaande wijken aardgasvrij maken. In 2018 is gestart met de eerste lichting van 27 proeftuinen. Deze proeftuinen zijn niet gevraagd om hun ervaringen te delen en komen daarom nu zelf met een reactie. 

Gisteren werd deze reactie van de gemeenten verstuurd aan de president van de Algemene Rekenkamer, en in afschrift aan minister Ollongren (BZK), minister Wiebes (EZK) en aan de voorzitter van de vaste Kamercommissies van EZK en BZK. 

In de brief vullen de 27 deelnemende gemeenten het rapport van de rekenkamer aan en geven informatie over hun rol en inzet om te komen tot een haalbare, betaalbare en woonlastenneutrale aardgasvrije wijk. Deze aanvullende informatie had de Algemene Rekenkamer niet opgevraagd en staat dus niet in het rapport. De gemeenten geven antwoord op een aantal vragen die de Rekenkamer in haar rapport stelt. Bijvoorbeeld op de vraag: Zouden de gemeentelijke plannen zijn doorgegaan zonder de PAW-bijdrage? En op de vraag of de decentralisatie-uitkering wel wordt ingezet voor het beoogde beleid? De gemeenten krijgen namelijk via een zogenoemde decentralisatie-uitkering van het Rijk geld om woningen aardgasvrij te maken. 

Gemeentelijke plannen zouden niet op deze manier en in deze omvang zijn doorgegaan zonder de PAW-bijdrage, verklaart wethouder Claudio Bruggink van de gemeente Hengelo mede namens de andere deelnemende gemeenten. ‘De PAW-bijdrage is een belangrijke steun in de rug die er toe heeft geleid dat we uit de startblokken zijn gekomen. Een bijdrage die onontbeerlijk is voor innovaties en versnelling. Zonder deze bijdrage was de lokale samenwerking niet tot zover gekomen, waren projectorganisaties voor deze en volgende wijken niet ingericht, gingen we minder frequent de buurt in om bewoners te informeren over klimaatdoelen en zaten we niet aan keukentafels om met onze inwoners te praten over wat aardgasvrij betekent.’ 

De Rekenkamer heeft de doelmatigheid en rechtmatigheid van het instrument decentralisatieuitkering onderzocht en heeft daar tekortkoming op geconstateerd. Via deze uitkering krijgen gemeenten geld om woningen aardgasvrij te maken. Uit een rondgang langs de PAWgemeenten blijkt echter dat er geen aanwijzingen zijn dat de decentralisatie-uitkering niet doelmatig en doeltreffend wordt besteed. Gemeenten kunnen de decentralisatie-uitkering inzetten voor het aardgasvrij maken van woningen, en doen dat volgens de gemeenten ook. 

Verder schrijven de gemeenten aan het Rijk dat ze staan voor een zorgvuldige aanpak vanuit de zorgplicht naar de inwoners. Maar dat ze ook afhankelijk zijn van veel factoren om een alternatief voor aardgas te vinden. De Hengelose PAW-projectleider Remko Cremers benadrukt dat de aanpak tijd nodig heeft: ‘We willen dat de overstap naar aardgasvrij voor onze inwoners én partners in de stad haalbaar en betaalbaar is. Dat is niet iets dat we even in een paar jaar regelen. Daarom vragen de deelnemende gemeenten het kabinet om ruimte om maximaal te leren en experimenteren, en om met ons in gesprek te blijven over onze opgedane ervaringen, de benodigde randvoorwaarden op landelijk niveau en de wijze waarop we samen de kosten kunnen verlagen en de maatschappelijke acceptatie kunnen vergroten. Samenwerken, blijven leren en experimenteren en een inclusieve aanpak blijven noodzakelijk om de warmtetransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken. De 27 deelnemende gemeenten vertrouwen erop dat de Rijksoverheid haar afspraken nakomt en de ervaringen die wij opdoen goed benut.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie