KWF-collectebus
KWF-collectebus Tonny Hendriks

Vaker huidkanker in Sliedrecht

18 juni 2020 om 15:11 Zorg

SLIEDRECHT In de gemeente Sliedrecht komt vaker huidkanker voor dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Zuid-Holland Zuid.

Vorig jaar heeft de gemeente de GGD gevraagd om onderzoek te doen naar kanker in Sliedrecht. Een paar jaar daarvoor was dat al eens gedaan. Dat was een beperkt onderzoek rondom het dossier Chemours/DuPont. De GGD heeft toen niet heel Sliedrecht onder de loep genomen. En er is alleen gekeken naar bepaalde soorten kanker, die in verband worden gebracht met de stof PFOA. In het nieuwe onderzoek heeft de GGD bekeken hoe vaak kanker voorkomt in heel Sliedrecht van 1998 tot en met 2017. Er zijn gegevens verzameld over alle 14 hoofdsoorten van kanker.

In Sliedrecht blijkt huidkanker vaker voor te komen dan je verwacht op basis van landelijke gemiddelden. Door dit hogere cijfer komt ook kanker in totaal vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Wat opvalt is de toename van huidkanker in de tijd. Van 2008 tot en met 2017 zijn er bijna twee keer zo veel gevallen als van 1998 tot en met 2007. Hoe dat precies komt, is niet duidelijk. Maar het is in lijn met de landelijke trend: het aantal gevallen stijgt snel en huidkanker staat nu op de tweede plaats van meest voorkomende kankersoorten. In Sliedrecht komt huidkanker meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is langdurige blootstelling aan UV-straling van zonlicht en zonnebank. Zorg er dus voor niet te veel en te lang in de zon te zijn en gebruik altijd een goede zonnebrandcrème. Kijk voor meer informatie en tips bijvoorbeeld op de website van KWF kankerbestrijding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie