Luister naar de indrukwekkende verhalen van de torengidsen.
Luister naar de indrukwekkende verhalen van de torengidsen.

Gorcums Goud: de beklimming van de Grote Toren

14 april 2024 om 13:14 Recreatie

GORINCHEM Hoe avontuurlijk is de Gorcumer? Laat die zich niet kisten door 256 traptreden om te genieten van een magnifiek uitzicht over de stad en verre omtrek? De torengidsen dagen alle Gorcumers uit om de Grote Toren te bedwingen.

De beklimming van de Grote Toren is een ware belevenis voor inwoners van Gorinchem, maar ook voor bezoekers van buitenaf. Het beklimmen van de toren gaat altijd onder begeleiding van een ervaren torengids. Het is ook niet niks om de 256 treden te nemen. Als je onder aan de toren staat en omhoog kijkt, kun je je nog niet voorstellen wat je zo’n drie kwartier later te wachten staat. Een weids uitzicht over de stad en, bij mooi weer, zicht op de Dom van Utrecht, de skyline van Rotterdam, de majestueuze toren van Tilburg en de achtbaan van de Efteling. Dat verwacht je niet, maar is er wel.

Toon Hopkoper is thuis als hij de toren ziet

Toon Hopkoper is één van de Gorcumse torengidsen. Hij vertelt graag over het meest markante punt van de stad. ,,Ik ben geboren en getogen aan de voet van de toren. Als je een echte Gorcumer bent - zo mag ik mijzelf wel noemen - en terugkomt van vakantie, dan ben je thuis als je de toren weer ziet. Dat zullen mensen in andere steden met andere dingen hebben, wij hebben dat in Gorinchem heel sterk met de toren. Vijf jaar geleden kon ik torengids worden en dat heb ik met twee handen aangegrepen. Ik vind dit zo geweldig. Heel leuk om te doen!”

Kwam je daarvoor ook al op de Toren?

,,Ja, al vanaf dat ik een jaar of tien was. Vroeger was er altijd een paas- of pinkstermarkt en dan kon je voor vijftien cent of een dubbeltje naar boven. Dat was dan alleen naar boven en weer naar beneden, niet op de verdiepingen. Er was dan ook geen gids bij. Het was altijd een hele heisa, want er gingen zo vijftig man naar boven en die gingen natuurlijk ook naar beneden, dus dan kwam je elkaar altijd tegen op de smalle trap. Toen ben ik een hele tijd niet meer naar boven geweest tot een jaar of vijf geleden. Sinds ik gids ben, ga ik zo vaak mogelijk en het blijft fascinerend. Iedere keer als je boven staat zie je weer nieuwe dingen en je ontmoet ook steeds andere mensen. Het is hartstikke leuk om te doen. Als ik wil kan ik eindeloos vertellen, overal zit een verhaal achter.”

(tekst gaat verder onder foto)


Het torengidsen-team vertelt graag over het meest markante punt van de stad. - Dick Bosch

Hoe vaak heb je de Toren zelf beklommen?

,,Ik ben inmiddels wel meer dan 100, 150 keer naar boven geweest. Van april tot en met oktober is er iedere zaterdag om 13.00 en 15.00 uur een vaste rondleiding met gids. We zijn met zes gidsen op het moment. Een van de gidsen heeft dan dienst. Als je op zaterdag dienst hebt, dan ga je twee keer. Soms heb je ook grote groepen met meerdere gidsen, zoals een schoolklas en dan splitsen we het op. Daarbuiten kan je zelf ook een afspraak maken en dan gaan we wanneer je wilt. Het kan elke dag in principe, ochtend, middag, avond; maar net wat je wilt! Het kan ieder moment, als er een gids is. Ik ben ook wel eens naar boven gegaan met een groep en toen had ik van tevoren gekeken hoe laat de zon onderging. Als dat om een uur of acht is, kan je zorgen dat je iets voordat de zon achter de horizon verdwijnt boven bent. Dan kom je dat deurtje uit en dan heb je de zon en de skyline van Rotterdam, dat is zo geweldig! Heel bijzonder wordt het torenklimmen tijdens de eerste Cultuurnacht in juni. Dan kan er in de avond en zelfs in de nacht geklommen worden. Dat wordt een feeërieke belevenis!”

Cultuurnacht

Juni is cultuurmaand in Gorinchem. Vrijdag 7 juni is de Cultuurnacht: op deze avond en nacht zijn er maar liefst vier torenbeklimmingen. Wil je bij zonsondergang of in het donker de toren beklimmen voor een feeëriek uitzicht, meld je dan aan bij de VVV. Het uitzicht is GOUD waard!

Reserveren

Luister naar de indrukwekkende verhalen van torengidsen Toon Hopkoper, Dick Bosch, Ton Claessens, Jan Ottevanger, Bas Veldhuizen en Hennie Sanders. Ze nemen je met heel veel plezier mee de toren op. Van april t/m oktober kun je iedere zaterdag klimmen om 13.00 uur en 15.00 uur. Aanmelden bij de VVV Gorinchem via de mail: vvv@mooigorinchem.nl.

Actie

Het torenklimmen kost € 5 per persoon. Op vertoon van dit artikel geldt in de maanden april en mei 2024: 2 voor de prijs van 1.

Profielfoto Louis van Oort

Louis van Oort

advertentie
advertentie