Waar is dit glas in lood raam met daarin een blauwe auto afgebeeld te vinden?
Waar is dit glas in lood raam met daarin een blauwe auto afgebeeld te vinden? Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht? (27)

5 augustus 2021 om 14:54 Recreatie

SLIEDRECHT Januari 1970. De kerstvakantie is voorbij en de scholen gaan weer beginnen. Ook ik moest weer vroeg mijn warme bed uit en naar school. In die twee weken vakantie was er wel heel wat gebeurd, want mijn vertrouwde school in de Karel Doormanstraat (en op het brandweerplein) was verhuisd naar de Valkweg.

door Albert de Coster

Op die koude maandagmorgen moet ik voor het eerst met de fiets naar school, want ik woonde op de Oude Uitbreiding en ging altijd lopend. Al fietsend door de Middeldiepstraat zie de oranje zon in het oosten opkomen. Voor het eerst in mijn leven was ik daar bewust getuige van.

Een beetje dromerig fiets ik op mijn gemak naar de rand van ons dorp. Want daar voorbij de Vogelenzang en het Fazantplein bevonden zich alleen nog maar groene zompige weilanden met knottende wilgen langs de slootkant.

Op het gigantische schoolplein is het oorverdovend stil en ik besef dat ik wat te laat van huis gegaan ben. Ik zoek de ingang van het gebouw en kom in een grote hal uit. Voor iedere klas is er een eigen kapstok en ik hang mijn jas op. Ik heb een papiertje in mijn Rijam-agenda wat mijn lesrooster moet voorstellen. Als ik het lokaal uiteindelijk heb gevonden klop ik beleefd op de deur en krijg niet geheel onterecht meteen de wind van voren van mijn leraar Duits de heer Tjipkema. Gelukkig wordt alles met de mantel der liefde bedekt en mag ik mee leren stampen met het leren van het rijtje woorden waarachter de derde naamval hoort. In het lokaal galmt: ‘Mit, nach, bei, seit von, …….’

Aan het einde van de dag fiets ik in de vrieskou weer naar huis. Er bevond zich in de voortuin van de nieuwe Da Costaschool toen geen kunstvoorwerp in de tuin. Maar toen ik er onlangs langs wandelde -de basisschool De Wilgen is er nu gehuisvest- zag ik het blauwe metalen ornament in de voortuin liggen. En dat heb ik als zoekplaatje gebruikt in aflevering 26.

In de buurt van de oude locatie van de oude Da Costaschool bevindt zich het nieuwe zoekplaatje. Ik had het zelf nooit opgemerkt, maar werd er door een inzender op attent gemaakt: Een glas in lood raam met daarin een blauwe auto afgebeeld.

Weet u de oplossing of heeft u interessante informatie over de foto, stuur uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. U krijgt gegarandeerd antwoord van mij en een tip voor de nieuwe opdracht.

Esther Coumans

advertentie
advertentie