Plaatsen bordje Monument Hervormde kerk
Plaatsen bordje Monument Hervormde kerk Richard van Hoek

Toren van Hervormde Grote Kerk krijgt Rijksmonumenten schildje

24 juni 2021 om 16:00 Religie

SLIEDRECHT - Het derde Rijksmonumenten schildje in Sliedrecht is donderdag gemonteerd op de Toren van de Hervormde Grote Kerk. Peter Bons – Voorzitter Historische Vereniging Sliedrecht – overhandigde  met trots het schildje aan Ed Goverde, Wethouder Grondbeleid, Ruimtelijke Ordening en Gemeentelijk Vastgoed.

Van de in totaal acht rijksmonumenten, worden er vier voorzien van een schildje. Op de vier andere rijksmonumenten wordt een tekstbordje geplaatst. Het uiteindelijke doel is om elk pand met monumentale status te voorzien van een tekstbordje of monumentenschildje om de status van en interesse voor onze monumenten te vergroten.

Op 18 juni is het eerste bordje geplaatst aan de Rivierdijk 470; een deftig herenhuis met zadeldak en puntgevels. Op 21 juni is het tweede bordje geplaatst op de boerderij aan de Parallelweg 8-8a; een boerderij gebouwd in traditioneel ambachtelijke stijl. Hierna zullen de andere rijksmonumenten volgen.

Peter Bons, voorzitter van de Historische Vereniging Sliedrecht en tevens initiatiefnemer voor het plaatsen van de bordjes, vertelt: ,,Wij zijn trots op onze monumenten, het erfgoed van Sliedrecht. Ze geven karakter aan ons mooie baggerdorp. De informatiebordjes vertellen voorbijgangers meer over de historie van deze monumenten. Hierbij dragen ze sterk bij aan de beleving van ons dorp.’’ 

De toren Het oudste monument van Sliedrecht, de Hervormde Grote Kerk aan de Kerkbuurt 131, valt sinds 1997 onder de monumentenwet. De kerk is een laat achttiende-eeuws bouwwerk, daterend uit het jaar 1763. In dit jaar vond, na een brand, een herbouw plaats. De glas-in-lood ramen van de Grote Kerk te Sliedrecht werden vervaardigd in 1940 door glazenier Berg te Dordrecht. De preekstoel, met doophek en psalmborden in Lodewijk XV stijl, werd geplaatst in het jaar 1764. Foto’s Foto: Peter Bons overhandigt - namens de Historische Vereniging Sliedrecht - het bordje aan Wethouder Ed Goverde, Gemeente Sliedrecht.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie