Interieur Grote Kerk met Naberorgel.
Interieur Grote Kerk met Naberorgel. Ria de Mul

Choral Evensong in Gereformeerde Kerk Sliedrecht

9 november 2021 om 10:13 Religie

SLIEDRECHT In de Gereformeerde Kerk Sliedrecht (Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat) wordt zondag 14 november om 18.00 uur weer een Choral Evensong worden gehouden, waaraan medewerking wordt verleend door het Alblasserwaards Vocaal Ensemble onder leiding van Henny Korevaar met aan het orgel Niels de Klerk en de solisten Diane Tweedlie en Cor Janse.

De Choral Evensong ontstond bijna 500 jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 de Anglicaanse kerk stichtte na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met een nadruk op de landstaal (Engels) in plaats van het Latijn.

Tot op de dag van vandaag kent deze, voornamelijk uit meerstemmige koormuziek bestaande avonddienst, een hoog gehalte aan Engelse muziek. Op enkele korte gesproken bijdragen na, wordt de Choral Evensong in zijn geheel gezongen.

De Evensong kent een vaste orde van dienst, waarbij de teksten soms ‘a capella’, soms met orgelbegeleiding worden vertolkt.

Wordt de Choral Evensong in Britse kathedralen en universiteitscolleges nog steeds dagelijks gezongen, in ons land vindt er hier en daar soms een opvoering plaats, zoals nu in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht. Er is een liturgie, de toegang is gratis met een collecte bij de uitgang en iedereen zit op 1,5 meter.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie