Michael KooymanDe Langendam Hypotheken, Verzekeringen en BankzakenZelfstandig Adviseur van RegioBankPeulenstraat 2473371 AM Hardinxveld-Giessendamtel: 0184-615156 / 06-54275464www.delangendam.nl
Michael KooymanDe Langendam Hypotheken, Verzekeringen en BankzakenZelfstandig Adviseur van RegioBankPeulenstraat 2473371 AM Hardinxveld-Giessendamtel: 0184-615156 / 06-54275464www.delangendam.nl De Langendam

De Specialist - Ouderen en aflossingvrije hypotheek

28 maart 2024 om 16:50 Zakelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM  De einddatum van een hypotheek is voor de meeste mensen een belangrijk moment. Steeds meer banken kiezen ervoor om het beleid aan te passen. Wat verandert er?

Loopt de aflossingsvrije hypotheek af? En wil je na het einde van de looptijd opnieuw een hypotheek afsluiten? Dan kijkt de bank voortaan naar de hele persoonlijke financiële situatie van de klant om te beoordelen of de hypotheek nog steeds passend is bij de persoonlijke financiële situatie. Dat doen de banken op basis van de leennormen van het moment. Ze vragen dus dezelfde gegevens op als bij een nieuwe hypotheekaanvraag. Zoals een taxatierapport, inkomensgegevens, enzovoort.

FINANCIËLE KEUZEVRIJHEID

De gevolgen voor de maandlasten en je plannen voor de oude dag kunnen dan groot zijn, juist op het moment dat het (pensioen)inkomen lager is. Geldverstrekker kunnen zelfs een beleid maken waarbij ze in bepaalde gevallen verplichte aflossingen gaan opnemen. Dit, terwijl dat voor u helemaal geen voordelen biedt. Mijn conclusie is dan ook dat de banken voor de klant gaan bepalen wat goed voor ze is en uw financiële keuzevrijheid hierdoor sterk afneemt. Ook de steeds verder gaande betutteling in Nederland past bij deze maatregelen.

HYPOTHEEKRENTE

Niet iedereen is zich er van bewust dat een aflossingsvrije hypotheek op de einddatum moet worden afgelost of opnieuw gefinancierd. Daarom besteden we al jaren extra aandacht aan onze klanten met een aflossingsvrije hypotheek. En dat blijven we doen. Want de persoonlijke situatie van jou kan veranderen. En de wereld om ons heen is ook flink veranderd de afgelopen jaren. Denk aan de gestegen hypotheekrente en energielasten. In de toekomst krijgen we met meer veranderingen te maken. Zo loopt ook de  hypotheekrenteaftrek af.

LOOPTIJD

Wil je deze onzekerheid voorkomen? Dan kan het wellicht interessant zijn om juist nu de aflossingsvrije hypotheek over te sluiten zodat je weer voor een nieuwe looptijd van 30 jaar kan kiezen. Zo hou je zelf de regie.

SPECIALIST GELDZAKEN

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Stel ze me gerust! Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van geldzaken. Daarnaast heb ik een uitgebreid netwerk van andere professionals, zoals bijvoorbeeld belastingexperts en accountants. Ik help je graag verder.

Afbeelding

Hannie Visser-Kieboom

advertentie
advertentie