Barbora met een van de Frunnies; Krokodilla.
Barbora met een van de Frunnies; Krokodilla. Anne de Vries

Vrolijke expositie met Frunnies te zien bij Fa. De Vries in Sliedrecht

10 juni 2021 om 11:38 Zakelijk

SLIEDRECHT - Frunnies zijn komische figuren, vooral dieren, die ontstaan in het hoofd van Barbora. Zij legt de ‘Funny friends’ vast op het witte doek. Die Frunnies kijken je aan vanaf de expositiewand bij Fa. de Vries & Zn. op de Kerkbuurt. Ze spreken kinderen enorm aan, maar ook als volwassene word je er vanzelf vrolijk van.

door Leo van Teeffelen

Barbora, een Sliedrechtse met een Slowaakse achtergrond, kwam zes jaar geleden naar Nederland om op het Erasmus een internationale versie van boekhouden te studeren. Boekhouder is ze niet geworden, in plaats daarvan verkoopt ze gewasbeschermingsmiddelen bij een internationaal bedrijf. Daarnaast is ze oprichter van ElimuEdu, een stichting die op allerlei manieren kinderen en tieners stimuleert zich te ontwikkelen op een positieve manier. Met taalreizen, Lego Robotica en nog veel meer onder het motto ‘Laat nieuwsgierigheid ons kompas in het leven zijn.’

,,Ik heb binnen acht jaar in zeven verschillende landen gewoond, maar Nederland voelt het meest aan als thuis”, vertelt ze. ,,Dat ik zo veel verschillende dingen doe, heeft met hersenhelften te maken”, verklaart ze. ,,Voor boekhouden gebruik ik het logische deel van mijn brein en voor het creatieve gedeelte de andere hersenhelft.”

,,Kunst is doen wat je voelt, ik ben er op mijn tiende jaar mee begonnen, aangespoord door een tante die kunstenares is.” Toch heeft het tot haar komst naar Nederland geduurd eer ze begon aan haar Frunnies. Ze maakte de schilderijen en al snel verzon haar man Renzo de naam Frunnies. Een mooi voorbeeld is Krokodilla op de foto, geïnspireerd op het meisje met de parel van Johannes Vermeer: Bij elk schilderij hoort een leuk stukje tekst. Zo is Krokodilla’s levensfilosofie; ,,Een lach is geluk onder je neus. Of in mijn geval onder mijn snuit…”

Die lach zoekt Barbora bewust op met haar schilderijen die door de vrolijke figuren, consequent uit verhouding, een komisch effect teweegbrengen. ,,Sommige heb ik bedacht, maar meestal ontstaan ze spontaan. Ik werk ook in opdracht, als ik bepaalde dingen van iemand weet, hobby’s, interesses en karaktereigenschappen, dan maak ik er een Frunny van.”

,,Dat geeft altijd een verrassend eindresultaat”, bevestigt Anne de Vries. Hij en zijn vrouw Jeanine leerden Barbora en Renzo destijds kennen als klanten voor inrichting van hun huis. ,,Het begon met een behangetje, nu is alles in huis De Vries”, lacht Barbora. Anne en Barbora herkennen de veelzijdigheid en hang naar perfectie in elkaar. ,,Ze is niet bang om op haar neus te vallen, net als ik, maar we laten ons nooit ontmoedigen. Er zijn altijd weer nieuwe uitdagingen.”

Bij het zien van de Frunnies was Anne gelijk om. ,,Je zoekt afwisseling in de expo’s en wij vinden haar werk nog maar het topje van de ijsberg. Ik signaleer dat zij nog zo veel potentie in huis heeft. Daarnaast passen de vrolijkheid, humor en de kleuren bij ons. Wij voelen ons thuis bij haar kunst.”

De expositie loopt nog vier maanden en de werken zijn te koop. Als origineel of reproductie.

Esther Coumans

advertentie
advertentie