Andrea de Jager
Andrea de Jager Eline Lohman

De Jager NalatenschapsAfwikkeling: regionaal praktische zaken regelen

6 februari 2023 om 10:55 Zakelijk

GORINCHEM Een stukje rust brengen voor of na een overlijden: dat wil Andrea de Jager en daarom doet zij met haar bedrijf De Jager NalatenschapsAfwikkeling in Gorinchem aan praktisch ontzorgen. Bijvoorbeeld voor kinderen van wie de ouders ver weg wonen. Zij kunnen niet zomaar even praktische zaken regelen voor hun ouders, maar Andrea woont in de buurt en kan dit wel. Zij werkt in de hele regio en heeft hier veel contacten, wat weer handig is voor bijvoorbeeld contact met een notaris. Waar zij overigens geen concurrent van is.

Andrea heeft ruim twintig jaar in het notariaat gewerkt en is dus zeer goed bekend met het vakjargon van de notaris, dat voor veel mensen vaak als ‘onleesbaar’ of ‘niet te begrijpen’ wordt bestempeld. Hierdoor is Andrea goed in staat om haar klanten desgewenst op een rustig moment nog eens een extra uitleg te geven over de moeilijke bewoordingen in bijvoorbeeld een testament, levenstestament of huwelijkse voorwaarden. Een toegevoegde waarde voor veel van haar klanten.

Andrea werkt in de praktijk vaak voor alleenstaanden of echtparen zonder kinderen, maar eigenlijk komt zij allerlei soorten mensen tegen die van haar hulp gebruik willen maken. Zoals kinderen van wie de ouders niet in hun buurt wonen maar wel in de buurt van Andrea. ,,Het is fijn om regionaal iemand te hebben om praktische zaken te regelen. Van papierwerk tot en met Belastingaangifte: ik kan al voor een overlijden van nut zijn. Ik kom bij mensen thuis, in de eigen, vertrouwde omgeving. Zo kan ik aan de voorkant al hulp bieden en kan ik de kinderen ontzorgen doordat ze weten dat ik er ben. Ik kan bepaalde zaken uitleggen of nog eens rustig na vertellen, zoals wanneer er een bezoek aan een notaris is gebracht.”

Dan kan het bijvoorbeeld ook gaan om onderlinge spanningen tussen kinderen en ouders. Ouders willen hun kinderen dan vaak niet belasten met praktische zaken. Andrea: ,,Het kan rust brengen bij ouders om een onafhankelijke derde persoon te benoemen die zaken mag regelen. Ook als dat voor iemand zelf niet meer gaat - dat heet een levensexecuteur: iemand die zaken mag regelen als iemand dit zelf niet meer kan. Die eigen regie vinden mensen vaak belangrijk, want anders gaat het via de rechter, bijvoorbeeld met een bewindvoerder. ”

Het is heel belangrijk om al bij leven bepaalde zaken onder de loep te nemen, onderstreept Andrea. ,,Door bij leven zaken vast te leggen en te regelen, kan ik een stukje rust brengen. Ik kan bijvoorbeeld samen met iemand kijken naar een testament. Ik werk aanvullend op de notaris, niet concurrerend. Een notaris regelt vaak niet de praktische zaken en ik juist wel. Neem bijvoorbeeld een levenstestament: wie gaat jouw zaken regelen als je nog leeft? Het is belangrijk dat men een testament of levenstestament regelt bij een notaris wanneer men zelf nog in goede mentale gezondheid is, anders is het misschien te laat, zoals bij dementie.” Sinds vorig jaar is Andrea geregistreerd als nalatenschapscoach. Zo komt ook een sociaal-emotioneel stuk aan bod. ,,Dit is een mooie toevoeging op de zakelijke aspecten van mijn dienstverlening, omdat hierbij ook het sociaal-emotionele deel, dat even belangrijk is in mijn vak, aan bod is gekomen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie