Afbeelding
Jong JGZ

Vaccinaties kinderen tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken in Zuid-Holland Zuid

Zorg

SLIEDRECHT Van 14 februari tot 14 april vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken in de regio Zuid-Holland Zuid. Zij ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging van het RIVM. Door een wijziging in het landelijke
Rijksvaccinatieprogramma ontvangen vanaf 2022 ook jongens een uitnodiging voor een vaccinatie tegen HPV. Tot deze regio behoren de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Sliedrecht.

Ook krijgen kinderen die eerder een vaccinatie hebben gemist (bijvoorbeeld door corona) de mogelijkheid om hun vaccinatie in te halen. Kinderen die hiervoor in aanmerking komen ontvangen binnenkort een uitnodiging van het RIVM via de post. Daarbij gaat het om de volgende prikken:

- Kinderen geboren in 2013: DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rode hond) 

- Kinderen geboren in 2006/ 2009/ 2012 HPV 

- Jongens geboren in 2004/ 2008 HPV 

- Jongeren geboren in 2008 meningokokken 

Vanaf 2022 krijgen alle meisjes én jongens een uitnodiging voor HPV. Dit is een wijziging in het Rijksvaccinatieprogramma. Het humaan papillomavirus (HPV) kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Maar ook andere vormen van kanker, zoals kanker in de anus, penis, mondholte, keel en slokdarm. Ook jongens hebben dus baat bij de HPV-vaccinatie. Het HPVvaccin werkt het best wanneer een kind nog niet met het virus besmet is geweest. De leeftijd waarop kinderen een uitnodiging krijgen gaat daarom van 13 naar 10 jaar. De kans is namelijk groot dat ze dan nog niet besmet zijn. 

INHALEN Door corona en het vaccineren op datum en tijd hebben sommige kinderen hun vaccinatie bij eerdere groepsvaccinaties niet kunnen halen. Zij krijgen opnieuw een uitnodiging van het RIVM om de vaccinatie in te halen. Met toestemming van een ouder worden de vaccinatiegegevens gedeeld met het RIVM. Met deze kennis kan het RIVM het kind op het juiste moment uitnodigen voor vaccinaties. Ook kan men op een later moment altijd een vaccinatiebewijs van het kind opvragen. Vanaf 14 februari is deze toestemming eenvoudig vooraf te regelen via het ouderportaal van Jong JGZ: www.jongjgz.nl/ouderportaal

Meer weten? Groepsvaccinaties en coronamaatregelen Jong JGZ, zie www.jongjgz.nl/vaccinaties 

Rijksvaccinatieprogramma, zie www.rijksvaccinatieprogramma.nl

advertentie