De 21 waterschappen in Nederland zorgen onder meer voor schoon drinkwater, bescherming tegen hoogwater en lange periodes van droogte.
De 21 waterschappen in Nederland zorgen onder meer voor schoon drinkwater, bescherming tegen hoogwater en lange periodes van droogte. Gp-buro

Waterschappen innen ruim 3 miljard; sterkste groei sinds 2009

26 februari 2020 om 12:01 Maatschappelijk

SLIEDRECHT De waterschappen verwachten dit jaar ruim drie miljard euro aan belastingen te innen. Dat is 4,6 procent meer dan in 2019 en daarmee de grootste stijging in elf jaar tijd. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde CBS-cijfers. Ook in Rivierenland is de stijging fors.

Alle Nederlandse huishoudens krijgen één keer per jaar een brief op de mat van hun waterschap. Hoeveel je betaalt, is echter sterk afhankelijk van de regio waar je woont. In waterschap Delfland (Zuid-Holland) betalen huishoudens met een eigen woning het meest: 462 euro. Ook in de waterschappen Fryslân, Noorderzijlvest (in Groningen, Friesland en Drenthe) en Scheldestromen (Zeeland) moet er flink betaald worden aan de waterschappen.

Huishoudens in Dommel, waar onder meer Tilburg en Eindhoven onder vallen, zijn maar 244 euro kwijt, ruim tweehonderd euro minder dan in Delfland.

RIVIERENLAND Sliedrecht en omstreken valt onder Waterschap Rivierenland, dat zich uitstrekt over een deel van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht. In het gebied van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden bedraagt de aanslag voor een gemiddeld gezin met een huurwoning € 322,-. Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ-waarde €250.000) betaalt € 467,-. De aanslag is hoger dan in de rest van het gebied, omdat Waterschap Rivierenland er ook zorgt voor de polderwegen buiten de bebouwde kom.

De volgende tarieven gelden in 2020 (Bron: Waterschap Rivierenland):

WONINGEIGENAREN EN HUURDERS In de aanslag van de waterschapheffing voor huishoudens wordt onderscheid gemaakt tussen woningeigenaren en huurders, en tussen één- en meerpersoonshuishoudens. Huurders en woningeigenaren betalen de zogeheten ingezetenenheffing (dit is een vast bedrag), daarnaast worden woningeigenaren aangeslagen voor de heffing 'gebouwd' (percentage van de WOZ-waarde van de woning). Voor berekeningen is een WOZ-waarde van 248 duizend euro gehanteerd voor 2020.

Het onderscheid tussen één- of meerpersoonshuishoudens is bepalend voor de hoogte van de aanslag van de zuiveringsheffing. Alleenstaanden worden voor één vervuilingseenheid aangeslagen, huishoudens met meer personen betalen voor drie vervuilingseenheden.

Waterschap Rivierenland behoort wat de verschillende tarieven betreft steeds tot de top-6 van de 21 waterschappen die we in Nederland hebben. Dat is goed te zien via onderstaande interactieve grafiek.

HOOGWATER De 21 waterschappen in Nederland zorgen onder meer voor schoon drinkwater, bescherming tegen hoogwater en lange periodes van droogte. Vorig jaar heeft de Unie van Waterschappen bekend gemaakt dat de waterschappen de komende jaren 100 miljoen euro extra willen investeren. Zo willen zij inspelen op de gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijging van de zeespiegel en extremer weer.Hoe hoog zijn de lasten per waterschap?

Hoe hoog zijn de lasten per waterschap?

Op onderstaande interactieve kaart, zijn de verschillende heffingen van de waterschappen in Nederland te vinden. Klik op een waterschap en je ziet:

De lasten per soort huishouden: het bedrag dat huishoudens in 2020 af moeten dragen aan hun waterschap, uitgesplitst naar soort huishouden en wel of geen eigen woning

De heffing die huishoudens moeten betalen bestaat uit twee delen:

Watersysteemheffing: de verwachte opbrengst uit de watersysteemheffing in de gekozen regio in het gekozen jaar. Het geld uit deze heffing wordt onder meer gebruikt voor de zorg voor waterkeringen (dijken) en het waterpeil. Iedereen die op 1 januari staat ingeschreven in een gemeente, betaalt voor dat jaar watersysteemheffing. Zuiverings-/verontreinigingsheffing: de verwachte opbrengsten uit de zuiverings-/verontreiginigingsheffing van de gekozen regio in het gekozen jaar. Het geld uit deze heffingen wordt onder andere gebruikt voor de zuivering van afvalwater. De heffingen worden opgelegd aan huishoudens of bedrijven die afvalwater lozen op een riool of een zuiveringsinstallatie.

De watersysteemheffing steeg voor Waterschap Rivierenland  met 7,1% ten opzichte van vorig jaar, terwijl de zuiverings- en verontreinigingsheffing met 3% steeg. Volgens Waterschap Rivierenland is de stijging ,,naast de prijs- en loonontwikkeling een rechtstreeks gevolg van de maatregelen die Waterschap Rivierenland neemt ter bescherming tegen overstromingen en het zorgen voor voldoende en schoon water in het rivierengebied en de toegroei naar een kostendekkende belastingopbrengst".

Louis van Oort

Profielfoto Louis van Oort

Louis van Oort

advertentie
advertentie