Afbeelding
Joop Keesmaat & Anton van Rees

Duister water

23 januari 2020 om 15:04 Column Dossier Chemours

Morgen ga ik met veel Sliedrechtse PvdA’ers en bezorgde burgers naar de première van Dark Waters. Een waar gebeurd filmverhaal over de bittere, juridische strijd in Virginia, USA, tegen de giflozing van Dupont aldaar.

Op uitnodiging van Follow the Money heb ik afgelopen zondag de vóórpremière bijgewoond. Hun artikel hierover triggerde mij destijds op de rol van overbuurman DuPont/Chemours.

De film is langs Hollywood gegaan, maar feit blijft, dat DuPont jarenlang kans zag lokale, regionale en landelijke overheden zand in de ogen te strooien om te voorkomen, dat het enorme milieu schandaal aan het licht kwam. De volharding van enkelen heeft ervoor gezorgd, dat Dupont zich bij de Amerikaanse rechter moest verantwoorden voor hun wandaden.

Ook ik krijg de indruk, dat er hier ook mensen op één of andere wijze misleid worden. Het valt niet mee om overheids instanties te blijven geloven als ze zeggen “het valt wel mee” of “het valt binnen de normale bandbreedte”. Het RIVM goochelt met cijfers (vraag het een boer maar) en DGJ/GGD verwijst daar met eigen bandbreedtes ook weer naar. Provinciale en landelijke overheid nemen dat weer over en verstrekken nieuwe vergunningen voor lozingen, die het waterschap er dan weer uit moet filteren.

Ons college heeft regelmatig contact met Chemours, waar ze op verzoeken tot verbetering altijd “Ja, ja, ja” zeggen, maar – volgens de nieuwjaarsrede van onze burgemeester – altijd “Nee, nee, nee” doen! Dus schijt aan de overheid en het enige wat telt is je beurswaarde!

Omwonenden blijven zich zorgen maken en worden gerustgesteld door ongrijpbare informatie “dat het wel meevalt”, doch we wachten op de dag dat het écht mis gaat.

Want het vàlt allemaal niet mee. Vorige week weer een incident bij Chemours en toen de brandweer aan onze oevers kwam meten, waren we al 20 minuten verder en bewoners nog niet gealarmeerd.
En dan de afvalstromen van dat bedrijf. Voor zulk dodelijk afval gelden strenge regels en strenge handhaving, maar het merendeel van de afvalstromen blijkt niet in beeld te zijn.
Ik weet niet of u verhalen over de afval-maffia kent, maar het niet volgens de regels vernietigen van afval kan honderdduizenden Euros opleveren. Is dat wat Chemours doet terwijl RIVM, GGD, omgevingsdiensten en overheden in hun agenda’s kijken voor hun volgende afspraak?

En zo blijft het duister! “Dark Waters” is de titel van de Amerikaanse versie. Hopelijk volgt er binnenkort geen Nederlandse variant met de Merwede en onze Baanhoekers in de hoofdrol, want die laatsten zullen die dan mogelijk zelf niet meer kunnen zien. En voor de meeglurende PR van Chemours, dit is geen PR.

Je maintiendrai!

[Anton Huijzer

[PvdA Sliedrecht

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

Raadspraat

advertentie
advertentie