Stort wordt helemaal afgedekt

26 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Het vertrouwen is gebaseerd op de goede contacten die de werkgroep onderhoudt met HVC. De huisvuilcentrale heeft het tien hectare grote terrein, dat is gelegen aan de Baanhoekweg in Dordrecht, anderhalf jaar geleden overgenomen. ,,Gevudo, de vorige eigenaar, had een nieuwe vergunning aangevraagd, maar die is op verzoek van onze stichting vernietigd door de Raad van State”, legt Van Andel uit. “Hoe HVC te werk gaat is een voorbeeld. Ze willen net als wij de overlast voor bewoners zoveel mogelijk beperken. Vandaar dat de contacten prettig verlopen. Natuurlijk houden we wel een vinger aan de pols, maar daar krijgen we ook alle medewerking voor. We mogen komen kijken wanneer we willen.”

‘Hoe HVC te werk gaat is een voorbeeld’ SLIEDRECHT - HVC start begin maart met het afdekken van de stortplaats Crayestein-West. Een besluit dat is genomen in overleg met Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven, die uit voorzorg wel een vinger aan de pols houdt, maar het volle vertrouwen heeft in de goede bedoelingen van de afvalverwerker. ,,We zijn zeer content. Vooral omdat HVC het zelf gaat doen”, aldus voorzitter Leo van Andel.

Door Erik de Bruin

Van 1984 tot begin 2005 werd Crayestein-West gebruikt voor het storten van diverse afvalstoffen. Aan de overkant viel dat in 2002 niet langer in goede aarde. Bewoners van de Baanhoek in Sliedrecht schreven een aangetekende brief aan de gemeente Dordrecht, de provincie en het ministerie van VROM dat ze de overlast zat zijn. Met name vanwege de angst voor gevaarlijke stoffen die vrijkomen en de rivier overwaaien. Onderzoekers van een milieumanagementbureau hebben in juli 2007 in opdracht van HVC een rapport geschreven waarin onder meer melding wordt gemaakt van asbest dat is aangetroffen op de top van de stortplaats. Datzelfde HVC heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een afwerkplan om het terrein op veilige wijze af te dekken. Het afdekken van de stortplaats gebeurt volgens de Europese richtlijnen. ,,Hiermee wordt voorkomen dat de stortplaats nu en in de toekomst milieuproblemen kan veroorzaken. Het afwerkplan is conform de eisen uit de huidige vergunning gemaakt. Het plan is nu gestuurd naar de provincie Zuid-Holland. Zodra de provincie het plan heeft goedgekeurd starten we met de uitvoering”, aldus een woordvoerder.

HVC heeft het Noord-Hollandse bedrijf Afvalzorg N.V. ingehuurd. ,,Dit is een gerenommeerd bedrijf op het gebied van afvalverwerking. Als hergebruik geen optie is zorgt Afvalzorg voor het vangnet van de afvalmarkt: het veilig en verantwoord storten van afval.” De afwerking van het stortterrein gebeurt in twee fases. ,,De werkzaamheden in fase één vinden plaats onder het asbestverwijderingsregime. Het is bekend dat in het verleden asbesthoudende afvalstoffen zijn gestort. Om alle risico’s van het vrijkomen van asbest te voorkomen moet de uitvoerende aannemer onder het asbestverwijderingsregime zijn werkzaamheden uitvoeren.” Fase één begint in maart en duurt ongeveer drie maanden. Na de zomervakantie start de tweede fase. In deze fase wordt het stortterrein afgewerkt met een dubbele bovenafdichting. Dit bestaat uit een laag zandbentoniet en HDPE-folie. Bentoniet is een kleimineraal dat gemengd met water en zand zorgt voor een waterafdichtende laag. De HDPE –folie zorgt voor een dubbele zekerheid. Tot slot wordt de stortplaats afgedekt met een drainagelaag en een laag teelaarde van ongeveer één meter dik. Het terrein is dan eind 2010 afgewerkt. HVC voert momenteel gesprekken met de gemeente Dordrecht en Recreatieschap De Hollandsche Biesbosch over de uiteindelijke (recreatieve) bestemming van de locatie.

advertentie
advertentie