Geduld voetbalclub is nu wel op

28 april 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Voetbalvereniging Sliedrecht bouwt aan een sterke toekomst. Dit seizoen en volgend seizoen zijn als transitiejaren bestempeld waarbij de club in 2011 en 2012 wil oogsten. ,,Je moet eerst een goede fundatie neerzetten", legt voorzitter Peter van Dommele uit. ,,Daar hoort alles bij. Inclusief een goede accommodatie."

Door Erik de Bruin

Oogsten houdt in dat de club uitgroeit tot een stabiele eersteklasser en een vereniging is voor heel Sliedrecht. Daarvoor heeft het wel de hulp van de gemeente nodig. Er is dringend behoefte aan een ruime en moderne accommodatie. Zo'n splinternieuw complex zou aan de andere kant van het spoor gerealiseerd kunnen worden. Ware het niet dat de provincie haar medewerking moet verlenen en ondanks een stevige lobby van de gemeente Sliedrecht (tezamen met de Drechtsteden wil de gemeente een recreatief knooppunt realiseren) nog volop aan het wikken en wegen is en naar verwachting pas aan het eind van het jaar de knoop doorhakt. Voor de vereniging is het geduld op. ,,Dat de maat vol is is erg hard gesteld, maar het proces duurt nu wel erg lang. We horen al vanaf 2006 dat ze bezig zijn en dat snel duidelijkheid zal komen", aldus secretaris Tom Pauw.

Volgens hem móet iets gebeuren: ,,We groeien uit onze voegen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal leden explosief gestegen van negenhonderd naar elfhonderd. Het sportpark is niet alleen verouderd, maar ook te klein." Een kunstgrasveld is één van de oplossingen. Van Dommele: ,,We hebben daardoor op zaterdag een extra speelveld en selectieteams kunnen op een hoogwaardig niveau trainen. We hebben vorig jaar een ambitieus en gecommitteerd vierjarenplan opgesteld en daar moeten onze voorzieningen op aansluiten. Natuurlijk willen we nog meer realiseren, maar dit is het meest urgent. College en gemeenteraad erkennen de urgentie, maar ze vrezen voor kapitaalsvernietiging omdat er plannen zijn voor een nieuw complex over het spoor." ,,Maar dat kan nog wel vijf tot zeven jaar duren, heeft de wethouder zelf gezegd. Voor ons duurt dat veel te lang", vult Pauw aan. ''Onze geloofwaardigheid wordt met de dag minder omdat we de leden al een paar jaar voorhouden dat we gaan verhuizen. Per wanneer dan? Het college heeft gezegd dat ze weer een flinke vuist wil maken om de provincie wakker te schudden. Maar ik denk niet dat de provincie wakker ligt van de gemeente en zich niet laat opjagen. De aanleg van een kunstgrasveld zou een positief signaal zijn. De leden zien dan dat we aan het bouwen zijn."

'Kans krijgen'

De vereniging hoopt dat de aanleg van het kunstgrasveld alsnog op de lijst met grote projecten wordt geplaatst. De gemeenteraad buigt zich in mei over deze lijst (waar bijvoorbeeld ook de veelbesproken rotonde aan de Stationsweg toe behoort) en besluit maandagavond 25 mei welke projecten worden geïnjecteerd met een deel van het begrotingsoverschot over 2008. Volgens Pauw stond de wens voor een kunstgrasveld aanvankelijk op de lijst: ,,B & W heeft ons verteld dat de mogelijkheden beperkter zijn dan verwacht. Er blijkt niet meer zoveel geld te zijn. Het college stelt daardoor prioriteiten en kiest niet voor v.v. Sliedrecht. We zijn van de lijst geschrapt." De vereniging legt zich daar niet bij neer en wil de komende tijd college en gemeenteraad overtuigen van de noodzaak. Van Dommele: ,,We willen als vereniging doorgroeien waarbij we wel de kans moeten krijgen dat minimaal en toereikend te kunnen doen. We zitten aan onze limiet en een ledenstop is absoluut geen optie. Zeker van onderaf moeten kinderen altijd lid kunnen worden. Met een kunstgrasveld kunnen we die groei goed aan. Niet alleen voor ons is het belangrijk, maar ook voor de gemeente. Kinderen kunnen beter bij ons een balletje trappen dan op straat lopen pielen. Ik zeg wel eens gekscherend: we zijn de grootste kinderopvang van Sliedrecht."

Topamateurvoetbal

Behalve een vereniging voor heel Sliedrecht (er zijn ook plannen voor een G-team) heeft de club de ambitie uitgesproken topamateurvoetbal van de grond te krijgen. ,,Als we in 2012 het 100-jarig jubileum vieren willen we zijn uitgegroeid tot een stabiele eersteklasser. Daarvoor is het zaak te voorkomen dat talentvolle spelers uit de eigen jeugd naar omliggende verenigingen verkassen. Met eigen jongens een hoog niveau halen: dat is wat we willen. Dat drie jongens uit de eerste klasse terugkeren (lees: Roy Leeuwestein van Rijsoord en Göksel Cakir en Murat Kilic van Nieuw-Lekkerland) kenmerkt onze ambities en laat de betrokkenheid zien van deze spelers. Daarbij kiezen we voor een stapsgewijze ontwikkeling want eerst moet organisatorisch alles goed zijn geregeld." De hoofdmacht strijdt nog om lijfsbehoud. Mogelijke degradatie naar de derde klasse zou een behoorlijke streep door de rekening zijn. ,,Maar daar raken we niet van in paniek", aldus Van Dommele. ,,We hebben een talentvolle groep die de laatste weken laat zien veel progressie te hebben gemaakt en het niveau in de tweede klasse goed aan te kunnen. Daar kunnen we op doorborduren. We leven niet bij de waan van de dag en houden vast aan het vierjarenplan. Bovendien zouden we ook nog kunnen promoveren. Zoals we nu voetballen vliegen we er zeker niet uit."

Fotobijschrift: De bestuursleden Tom Pauw (l) en Peter van Dommele op de plek waar het kunstgrasveld moet verrijzen. Het liefst al deze zomer. Áls de gemeente meewerkt (lees: met twee tot vier ton op tafel komt).

advertentie
advertentie