‘We willen écht dat ze voor ons komen’

17 september 2009 om 00:00 Nieuws

Ditmaal niet net als vier jaar geleden publiekstrekkers in de vorm van een roofvogelshow en een schaapsherder. De NVWA laat uitsluitend zien wat het zelf in huis heeft. ,,We willen écht dat ze voor ons komen”, vertelt voorzitter Bas de Lange enthousiast.

REGIO - Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA) is al veertig actief. Reden om uit te pakken met een groots opgezette activiteit. Temeer omdat in september 1999, tien jaar geleden, het streeknatuurcentrum werd gebouwd en de educatieve heemtuin werd aangelegd. Beiden aan de rand van het Alblasserbos. De Open Dag wordt gehouden op zaterdag 26 september. Door Erik de Bruin

Wat de natuur- en vogelwacht uit de kast haalt op 26 september is nauwelijks allemaal te omschrijven. De vereniging telt twaalf werkgroepen, die allemaal hun steentje bijdragen aan de Open Dag. Die om half tien ‘s morgens begint en pas om tien uur ‘s avonds is afgelopen. Jong en oud kan zich vermaken en kan op verschillende manieren in contact komen met de nabije natuur. Gelegen aan de rand van het Alblasserbos word je zo het bos uitgestuurd. Wie een GPS heeft geleend van Wandelsportvereniging Nooit Gedacht zal zelf zijn weg vinden. Het is ook mogelijk deel te nemen aan een kompasspeurtocht en een fotospeurtocht. Wat te denken van een wandeling onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer. “Hij vertelt niet over plantjes en bomen, maar over bosbeheer”, legt Miriam Vermeij uit. Ze maakt deel uit van het bestuur en heeft het draaiboek gemaakt. De organisatie is volgens haar soepel verlopen omdat alle werkgroepen hun medewerking verlenen. NVWA kan zich op die manier in optima forma presenteren. Bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende wandeltochten, die ongeveer een uur tot anderhalf uur duren. Zoals een bomen- en paddenstoelenwandeling, een vogel- en plantenwandeling en een libellen- en vlinderwandeling. Vermeij: “Als je de schoonheid van de nachtvlinders wilt ontdekken moet je komen kijken tussen half negen en tien uur ‘s avonds. Dan staat een scherm opgesteld om ze te lokken.”

Ringslanghopen

Henk de Groot, tevens bestuurslid en zeer bekend met het verleden, stipt de wandeling aan die bezoekers kunnen maken door de educatieve heemtuin: “Ze komen te weten over de landschapselementen van de vroegere Waard en kunnen die ook aanschouwen. Denk aan de griendjes en hooilandjes.” Verder bevat de heemtuin een paddenpoel, insectenmuur en ringslanghopen. Niet dat ook werkelijk ringslangen hier hun habitat hebben. Daar zou verandering in kunnen komen als de natuur- en vogelwacht kan aantonen dat ze hier vroeger voorkwamen. Om precies te zijn bij Park Huys te Kinderdijk in Alblasserdam. Wie naar de heemtuin loopt passeert een landje met hoogstamvruchtbomen. Dit project heeft letterlijk nog geen vruchten afgeworpen omdat de bomen meer gebaat zijn bij kleigrond en daardoor - om een voorbeeld te noemen - langs de rivier bij Groot-Ammers wel tot volle bloei komen.

Als ook de workshop houtbewerking (‘deelnemers gaan zelf in het bos op zoek naar een stuk hout waarmee ze aan de slag willen gaan’), het muizenvallenonderzoek (de beestjes worden enkel gevangen en na een kort onderzoek weer vrijgelaten) en de vleermuizenexcursie (wie meedoet krijgt een heuse batdetector) de revue hebben gepasseerd wijst Vermeij op de vele activiteiten die voor kinderen worden gehouden. Niet zo verwonderlijk want ze is actief betrokken bij de Ecokids en Speurneuzen. Twee clubs waarin kinderen op speelse wijze de wonderlijkheden van de natuur ontdekken. “Geef kinderen een schepnet en ze beleven één groot avontuur.” Tijdens de Open Dag kunnen ze ‘s morgens braakballen pluizen en ‘s middags mogen ze een natuurtekening maken, pindaslingers rijgen en slootonderzoek doen. De vogelwerkgroep telt de meeste jonge leden. “Waarschijnlijk omdat het spannend is met een verrekijker op pad te gaan en samen iets avontuurlijks beleven. Wat ons allen bindt en drijft is dat we gek zijn op de natuur. In je eentje door een bos lopen is niet leuk. Kennis uitwisselen en samen onderzoek doen maakt het pas echt interessant”, aldus Vermeij, die en passant vermeldt dat de vogeltrekpost al vanaf zeven uur ‘s morgens is te bezoeken en staat opgesteld op het terras van het streeknatuurcentrum. Binnen wordt een tweedehands natuurboekenmarkt gehouden. De boeken komen letterlijk van zolder. De Lange: “De laatste jaren hebben we zóveel boeken gekregen en verzameld dat we een heuse bibliotheek kunnen inrichten. Iets dat we ook gaan doen als we voldoende geld hebben om het gebouw uit te breiden. De uitbreiding is bedoeld de jeugd een eigen plek te geven. Daarnaast hebben we dan ook ruimte voor een bibliotheek.”

Of het geld binnenstroomt is afhankelijk van de medewerking (lees: gulheid) van enkele overheden. De voorzitter rekent voor dat een Europese subsidie ongeveer de helft dekt waarbij de provincie garant staat voor een kwart. “De rest moeten we zelf bekostigen of wordt gesubsidieerd door de gemeente Graafstroom.” Rest nog te melden dat goede buur Christiaan Huygens ook aanwezig is en overdag informatie verschaft over zijn werkzaamheden als sterrenwacht. Als de zon is ondergegaan kan met behulp van een megatelescoop naar de sterrenhemel worden getuurd.

advertentie
advertentie