‘Vroegsignaleren’ van kindermishandeling is goed geregeld in ASZ

29 januari 2010 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis deze maand schriftelijk gecomplimenteerd met zijn inspanningen op het gebied van het ‘vroegsignaleren’ van kindermishandeling. Ziekenhuispersoneel krijgt structureel scholing in het herkennen van signalen bij kinderen die kunnen wijzen op mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Ook wordt medewerkers geleerd om dit met ouders te bespreken en om eventuele vervolgactie te ondernemen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Deze stap wordt inmiddels soms enkele keren per maand gezet, wanneer artsen of verpleegkundigen de situatie niet vertrouwen en geen plausibele verklaring krijgen voor bijvoorbeeld breuken of blauwe plekken. ,,De signalen van kindermishandeling hoeven niet altijd ernstig te zijn”, legt operationeel manager Kindergeneeskunde Bert Lammers uit. ,,Ook wanneer een kind relatief vaak met kleinere verwondingen op de Spoedeisende Hulp verschijnt, wordt dit binnen de nieuwe werkwijze opgemerkt. Personeel kan dan doorvragen naar de omstandigheden. Niet alleen slaan is mishandelen, ook het ontbreken van een traphekje in huis kan worden aangemerkt als mishandeling of verwaarlozing.”

Uiteraard werden extreme gevallen van mishandeling voorheen ook opgemerkt in het ziekenhuis, maar de aanwijzingen kunnen subtiel zijn en soms betreft het een ‘onderbuikgevoel’. Lammers: ,,Vroeger kon een arts of verpleegkundige daar niet altijd iets mee. Nu wordt getraind om vermoedens bespreekbaar te maken bij ouders.” Een AMK-arts en een maatschappelijk werkster van het AMK zijn bovendien gedetacheerd in het Albert Schweitzer ziekenhuis. ,,Zo hebben we specifieke kennis in huis gehaald en ‘kortere lijnen’ met de instanties die gespecialiseerd zijn in kindermishandeling. Een ziekenhuis kan wel signaleren, maar geen vervolgtraject op touw zetten zoals Jeugdzorg dat kan.”

Het vroegsignaleren gebeurt op alle ziekenhuisafdelingen waar kinderen komen. Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van het zogeheten Sputovamo-formulier: een checklist waarvan de naam is afgeleid van de eerste letters van een aantal controlepunten die worden nagelopen (Soort Letsel, Plaats van het Letsel, Uiterlijk van het Letsel, etc.). Bij een bepaalde score is sprake van een ‘alarm’.

Het systeem van vroegsignaleren is binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis de afgelopen drie jaar op poten gezet door een stuurgroep van onder meer Kindergeneeskunde, Spoedeisende Hulp, Chirurgie en Gynaecologie. De IGZ eist van alle ziekenhuizen dat zij actie ondernemen op het gebied van vroegsignaleren. Periodiek vinden controles door de IGZ plaats. ,,Uw ziekenhuis heeft op alle onderwerpen een verantwoorde score bereikt. De Inspectie complimenteert u hiermee”, meldde de IGZ deze maand aan de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

advertentie
advertentie