Het idee van United by Music kent geen grenzen

8 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – De meeste mensen in Sliedrecht zullen wel eens van ‘United by Music’ gehoord hebben. En veel van hen zullen een link leggen naar de Merwebolder. Maar wat de organisatie die zich profileert met de kreet ‘We’re just like you!’ nou precies doet, zal niet iedereen duidelijk zijn. Het Kompas wilde er meer van weten en ging het vragen aan Joris van Wijngaarden die aan de muzikale wieg stond en nog steeds de kar trekt van deze "succesvolle artiesten met een verstandelijke beperking die de blues op hun eigen wijze zingen.”

Joris (55) is zijn carrière begonnen als hoofd administratie bij ASVZ Merwebolder, de instelling voor verstandelijk gehandicapten die sinds 1976 in Sliedrecht gevestigd is. Tegenwoordig is hij directeur financiën en informatie bij Carante Groep, de zorgorganisatie waarbij ook ASVZ is aangesloten. We laten hem aan het woord: ,,United is mijn hobby. Ik heb er een zelfstandige stichting van gemaakt die gefinancierd wordt door middel van fondsen en sponsoring, want ik wil hiervoor niet werken met zorggeld. Margareth Kamermans is onze vaste kracht die alles aanstuurt en verder draaien wij op ongeveer honderd vrijwilligers, waaronder Joke die de secretariële klusjes op zich neemt en mijn dochter Suze die onder meer de website bijhoudt. Het is allemaal vrijwilligerswerk omdat het anders niet te betalen is; het is nog geen product dat geld oplevert. We zijn nu blij als we überhaupt mogen optreden.”

En hiermee is in het kort het zakelijk en praktisch gedeelte van United uitgelegd. Verder draait het om de passie voor blues en de wens om talentvolle mensen met een verstandelijke beperking een kans te geven om op te treden voor een groot publiek en daardoor beter in de samenleving te integreren. Joris: ,,Maar eigenlijk willen we onbeperkt denken en werken. Wij bieden een infrastructuur aan voor de muzikale kant, maar vooral het sociale netwerk is belangrijk. We proberen bij elke artiest een maatje, een zogenaamde buddy te vinden die contact houdt, meegaat naar optredens en erbij is tijdens de tours. Al onze artiesten hebben natuurlijk een geheel eigen en vaak niet geringe problematiek. Heel veel van de eerstelijnsvraag wordt door de buddy opgevangen.”

Van Wijngaarden is altijd al een bluesfanaat geweest en was bevriend met de Amerikaanse bluesdiva Candye Kane. Samen kwamen ze op het idee van een extravaganza (spectaculaire show) dat de bluesmuziek zou promoten en dat de scheidingslijnen tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking zou vervagen. In 2005 werd met het South West Festival (personeelsfeest op de Merwebolder) een try-out gehouden. Candye Kane trad er op met onder anderen Danitsa van Son (Lady Angel). Het was een succes en zo ontstond ‘United by Music’.

Vanaf de start worden overal in Nederland audities gehouden, waarbij verstandelijk beperkte mensen hun muzikale talent laten zien. In 2006 was de eerste tour waarbij Danitsa en Arthur de Kort (Shorty) samen met andere cliënten onder begeleiding van de Candye Kane Band optraden. Het jaar erop werd gebruikt om de volgende tour voor te bereiden en in 2008 gaf United 27 shows in 30 dagen. Ook was United dat jaar op het wereldcongres voor mensen met een verstandelijke beperking in Kaapstad. In 2009 vond de derde tour plaats met shows in Nederland en België. Daarnaast verzorgde zij op het Down Syndrome International in Dublin workshops en optredens.

Kort na de interviews met Joris, Danitsa en Arthur maakt United zich op voor een reis naar Noord-Amerika waar de stichting door middel van showcases laat zien waar ze voor staat. Lady Angel en Arthur Shorty zullen van 21 juli tot 3 augustus samen met Candy Kane en andere artiesten in steden als San Francisco, Vancouver, Seattle, Tacoma en Portland op het podium staan.

Joris: ,,Ze denken hier in Nederland dat onze doelgroep alleen maar van Jan Smit en Frans Bauer houdt. Maar André Hazes had en was eigenlijk ook de echte blues. De blues is tegen 1900 ontstaan rond de tijd dat de slavernij afgeschaft werd. Via Memphis veroverde de blues de hele wereld en via Chicago werd het elektrisch. En zo integreerde deze in eerste instantie zwarte muziek en kreeg aanzien. Ik zie dat een beetje als een metafoor voor onze doelgroep. Net als die bluesmuzikanten zijn veel van onze cliënten kansarm in de samenleving. Het lijkt allemaal leuk, maar ze lopen de hele dag op hun tenen om geaccepteerd te worden. Ze willen er zo graag bij horen. Muziek geeft ze iets om trots op te zijn. Hun succes geeft mij energie voor de komende honderd jaar. Eigenlijk kent het idee geen grenzen. Mijn ultieme droom is een Special Olympics, maar dan voor de blues in plaats van de sport.”

‘United by Music’ is en blijft altijd op zoek naar sponsors, fondsen en vrijwilligers en is te vinden aan de Prisma 65/67 te Sliedrecht. Telefoonnummer 0184-491485.

www.untitedbymusic.org.

Op foto 1 v.l.n.r. Margareth, Joke, Joris en Suze.

Op foto 2 uiterst links Lady Angel en helemaal rechts Arthur Shorty. Candey Kane staat precies in het midden, met Joris van Wijngaarden links naast haar.

advertentie
advertentie