Ondernemers missen toekomstvisie

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - De VSO, Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen, hield woensdagavond in het Griendencollege een debat met de lijsttrekkers van de vijf Sliedrechtse partijen. Na een voorstelrondje van de politici nodigde gespreksleider André Zwartbol de aanwezige ondernemers uit vragen en suggesties af te vuren.

Munitie was er genoeg. ,,Gooi de Groen van Prinstererschool plat en maak daar een groot parkeerterrein. Nu zijn het allemaal kleine, geknipte stukjes die een Papendrechter niet eens weet te vinden", opperde een ondernemer. Een ander ging nog verder: ,,Zet woningen op het Winklerplein en de Kerkbuurt en maak een groot nieuw winkelcentrum à la Papendrecht op het Stationspark." Maar ook: ,,Zorg er eens voor dat we ergens in Sliedrecht een biertje kunnen drinken aan het water."

Losse flodders die volgens Piet van Es, voorzitter van de VSO, aangeven dat er een integrale toekomstvisie ontbreekt. ,,Waar willen we met Sliedrecht staan over 10 of 15 jaar? Daar moeten de ondernemers en de overheid een visie over ontwikkelen. De bereidheid tot meer samenwerking en overleg is er bij beide partijen wel, maar we leven te veel in aparte werelden."

,,Ondernemers hebben een andere drive en een ander tempo", haakte Anton van Rees, lijsttrekker van de PvdA, daarop aan. ,,Er vinden wel overleggen plaats maar die bloeden dood. Er moeten duidelijkere actiepunten opgesteld worden en harde tijdsafspraken."

Theo den Braanker, SGP-ChristenUnie, ziet ook cultuurverschillen die overbrugd moeten worden. ,,De overheid heeft in de eerste plaats een regierol. Neem bijvoorbeeld de leegstand op de Kerkbuurt. De gemeente kan daar de regie pakken en jonge ondernemers de kans geven iets op te starten. Dat lukt ze nu niet door de hoge huren." ,,Maar dan ben je weer pandjes aan het vullen", wierp Van Es tegen. ,,Daaraan vooraf gaat een visie: Hoe ziet de toekomst van de Kerkbuurt eruit?"

Ook de toekomst van Stationspark II kwam ter sprake. ,,Hoe krijgen we de lege plekken gevuld?", vroeg Zwartbol de zaal. ,,Precies!", greep Hanny Visser van PRO Sliedrecht haar kans. ,,Daarom zijn wij tegen het Recreatief Knooppunt en het bijbehorende Stationspark III. Laten we eerst II eens vol krijgen door dit aantrekkelijk te presenteren." ,,Dan moeten we om te beginnen iets aan de entree doen. In de spits staan alle werknemers in de file", stelde VVD-lijstrekker Len van Rekom voor. ,,Laat ook de kantoorbestemming van het Stationspark los. Als zich bijvoorbeeld een ondernemer met een internetwinkel meldt die daar opslag en een showroom wil, heet hem dan vooral welkom." ,,In overleg met de VSO hebben we al geconstateerd dat er vooral behoefte is aan kleine units", zei CDA-lijsttrekker Ad de Waard, die in het debat moeite had met zijn dubbele pet als wethouder economie. ,,Vorig jaar is besloten tot het aanstellen van een bedrijfscontactfunctionaris die voor acquisitie en promotie van de Sliedrechtse industrieterreinen zal zorgen."

Op vrijdag 14 maart is er een lijsttrekkersdebat in het CJMV-gebouw. Publiek is welkom maar de plaatsten zijn beperkt. Opgeven kan via griffie@sliedrecht.nl

advertentie
advertentie