1 januari 1900 om 00:00 Lokaal nieuws

De fractie SGP-ChristenUnie in Sliedrecht heeft al in 2010 een interne discussie gevoerd over windenergie. Het resultaat van deze discussie was dat de fractie positief stond tegenover toepassing van windenergie op het grondgebied van de gemeente Sliedrecht. De fractie vond dat de bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot zwaarder moest wegen dan de argumenten van horizonvervuiling. Na afloop van deze discussie besloot de fractie dat gewacht zou worden op een geschikt moment om deze discussie in de gemeenteraad te brengen. Bijna anderhalf jaar later leidde dat afgelopen week tot het standpunt van de gemeenteraad om medewerking te verlenen aan de plaatsing van drie windmolens op het grondgebied van Sliedrecht. Een toelichting op dat besluit is, ook om de reacties die dat besluit opriep, op zijn plaats.

Voorgeschiedenis De Provincie Zuid-Holland had al in 2002 het initiatief genomen om te onderzoeken op welke wijze en op welke plaatsen windenergie gegenereerd zou kunnen worden. In het rapport dat daaruit volgde werden ook een aantal locaties in de Alblasserwaard genoemd. Op basis van de te verwachten “belastende energie- en infrastructuur” werd met het Milieubeleidsplan dat de gemeenteraad van Sliedrecht begin 2010 heeft vastgesteld besloten om “vooralsnog” niet te kiezen voor opwekking van windenergie binnen onze gemeentegrenzen. Toch bleef het bij de fractie SGP-ChristenUnie de vraag hoe vanuit onze verantwoordelijkheid in Sliedrecht iets gedaan zou kunnen worden aan de doorgaande verslechtering van het klimaat. Naast aardwarmte, zonne-energie en biomassa is elke andere duurzame energiebron namelijk hard nodig om de klimaatverslechtering tegen te gaan.

CO2-uitstoot en rendement De cijfers over de effecten voor het milieu berusten op berekeningen maar duiden wel op een positieve ontwikkeling. Feit is dat de CO2-uitstoot door de bouw van een windmolen al in vier tot zes maanden terugverdiend wordt. Met het benutten van één windturbine wordt ruim jaarlijks 3600 ton minder CO2 geproduceerd (dit getal is afhankelijk van het soort energiecentrale waarmee de vergelijking gemaakt wordt). Deze cijfers zijn afkomstig van de overheid: www.windenergie.nl. Dan hebben we het nog niet eens over de fossiele brandstoffen die door toepassing van windenergie niet gedolven hoeven te worden.

Met één windturbine van 3 Megawatt kan onder gunstige omstandigheden voor 1800 tot 2200 huishoudens energie worden opgewekt. Deze opbrengst hangt bijvoorbeeld af van het aantal draaiuren. Een windmolen aan de kust levert meer energie op dan in het binnenland.

Onderzoek De provincie heeft in 2011 onderzoek laten doen naar mogelijke locaties voor de plaatsing van windmolens. Uit dat onderzoek bleek dat de plaatsing van drie windmolens in een korte lijn aan de noordzijde van de Betuweroute vanuit landschappelijk oogpunt mogelijk is. Zo'n opstelling ”voegt zich naar het industriële karakter van de rand van Sliedrecht”. Bedoeld is dat het zicht vanuit de Alblasserwaard in de richting van Sliedrecht een grote diversiteit aan geluidsschermen, gebouwen, hoogspanningsmasten en schoorstenen laat zien en dat de plaatsing van een klein aantal windmolens daarbij past. De exploitatie van windmolens kan op dit moment nog niet zonder subsidie.

Standpunt Nadat het college van B en W in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie, eerder had aangegeven dat men geen plan had om de raad een voorstel te doen voor de plaatsing van windmolens en nadat gebleken was dat het college wel de mogelijkheid tot plaatsing van windmolens openliet, zag de fractie SGP-ChristenUnie dit als een aanknopingspunt om daarover een uitspraak van de gemeenteraad te vragen. Samen met de PvdA en PRO Sliedrecht werd een motie ingediend. Rien Visser, indiener van de motie: “We wilden met de motie een signaal afgeven aan de Provincie Zuid-Holland dat het de gemeente Sliedrecht ernst is met het terugdringen van de CO2-uitstoot door ons eigen grondgebied daarvoor beschikbaar te stellen. Algemeen wordt aangenomen dat de overdadige uitstoot van CO2 het klimaat slecht beïnvloedt. Hierdoor ontstaan mogelijk zelfs extreme droogten in andere delen van de wereld, waar de bevolking het veel minder goed heeft dan wij. Wij kunnen niet de hele wereld veranderen, maar we kunnen wel onze verantwoordelijkheid nemen door ons steentje daaraan bij te dragen”. De motie werd met steun PvdA en Pro Sliedrecht aangenomen. Het standpunt van de gemeenteraad sluit aan bij het plan van de provincie ongeveer 14 windmolens te plaatsen in de strook tussen Alblasserdam en Gorinchem. Samen moeten deze windmolens ongeveer 40MW aan energie opbrengen. Woensdag 4 april wordt het plan “Windenergie Nationale landschappen” besproken in de commissie Ruimte en Leefomgeving van Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Volg ons ook op Twitter @sgpcusliedrecht

advertentie
advertentie