Sergius van Leeuwen (21). Deze oud-leerling van Praktijkschool De Noordhoek in Gorinchem
Sergius van Leeuwen (21). Deze oud-leerling van Praktijkschool De Noordhoek in Gorinchem Carolus de Jong

Hoe Sergius van Leeuwen van praktijkschool De Noordhoek de stap zette naar baan als lasoperator

16 maart 2024 om 11:22 Onderwijs

GORINCHEM De organisatie Scholing voor Arbeid (SVA) is begonnen met de reeks SVA Stories zoomen we in op jongeren die via de SVA-programma’s vakgericht leren en de stap maken naar een baan. In de eerste aflevering: Sergius van Leeuwen (21). Deze oud-leerling van Praktijkschool De Noordhoek in Gorinchem werkt sinds januari 2020 als laseroperator bij cabinebouwer Metagro in Schelluinen (onderdeel van Dubbeldam Holding).

door Arie van Erp

Droom en werkelijkheid kunnen soms behoorlijk uiteenlopen. Maar dat geldt zeker niet voor het verhaal van Sergius van Leeuwen die ontwapenend vertelt over zijn droom, zijn stage en zijn huidige werk bij Metagro. We ontmoeten Sergius tussen zijn werkzaamheden door in een kleine kantoorruimte op de eerste verdieping van het metaalbedrijf. Metagro ontwerpt en produceert in allerlei soorten en maten cabines voor kranen, voertuigen of schepen. Deze vind je over heel de wereld in bijvoorbeeld containerterminals, havenbedrijven, de mijnbouw en industrie.

MILLIMETERDIKTE BEREKENEN

In zijn schooltijd op De Noordhoek had Sergius al snel op zijn netvlies wat hij wilde na zijn schooltijd: werken met hout of in de metaal. “Net als mijn opa’s”, zo vertelt hij op rustige toon. “De ene was scheepstimmerman, de ander lasser op een scheepswerf.” Terugblikkend op zijn schooltijd vindt Sergius dat hij op De Noordhoek echt gezien werd en er veel persoonlijke aandacht voor hem was. “Rekenen en meten was voor mij best lastig. Door Carolus de Jong leerde ik in millimeters rekenen en meten. Carolus had speciale boekjes ontwikkeld en die nam ik mee naar huis om te oefenen. Toen ging het steeds beter.”

Carolus de Jong, praktijkdocent techniek, en stagebegeleider Hendrik Boer die ook zijn aangeschoven, zijn aandachtige toehoorders. Carolus: “Ik heb Sergius 5 jaar op school meegemaakt. Hij heeft een heel goed gevuld persoonlijk portfolio opgebouwd bij ons op De Noordhoek. Met onder meer certificaten voor SVA1 en SVA2 metaaltechniek, MAG lassen, heftruck, VCA en een rijbewijs, ook voor rijden met een aanhanger.” Hendrik: “Maatwerk, dat is de kracht van De Noordhoek. We beginnen met onze leerlingen met: wat is jouw droom? Welke praktijkvakken vind jij leuk? Van daaruit gaan we kijken: welk bedrijf past daarbij? Wat zou de juiste match kunnen zijn?” Vanuit De Noordhoek worden oud-leerlingen tot 3 jaar na hun vertrek van school gevolgd. Hendrik: “We bieden nazorg en oud-leerlingen kunnen bij ons terecht op school voor tips. We laten leerlingen niet los en laten ze niet zwemmen. Dat geeft leerlingen houvast en een anker.”


Links Carolus de Jong Rechts Hendrik Boer Beiden van Praktijkschool De Noordhoek - Arie van Erp

LEERMEESTER

Terug naar Sergius die zijn zinnen dus had gezet op werken met hout of in de metaal en iemand is die vooral denkt in kansen. “In de eerste jaren op De Noordhoek had ik al wat kortere snuffelstages gehad bij kleinere metaalbedrijven. Hier bij Metagro kwam ik terecht in een veel groter bedrijf. Het was een beetje wennen maar de collega’s hebben me goed opgenomen en ze konden me hier goede begeleiding bieden. Ik had in mijn SVA-stage een hele fijne leermeester, Edwin van Dijk. Mijn leermeester bij Metago. Ik heb veel van hem geleerd. Zoals het leren werken met ontbraammachines en lasersnijmachines. Regelmatig had ik een afspraak met Hendrik Boer, mijn stagedocent over mijn ontwikkeling hier en de vaardigheden die ik leerde. Wat gaat goed en wat zijn verbeterpunten?”

SVA-EXAMEN

Overtuigend behaalde Sergius zijn SVA2-certificaat metaaltechniek. Het examen werd op zijn stagebedrijf afgenomen door SVA-examinator Maarten van Rijswijk. “Ik had wel wat zenuwen, maar dat heeft iedereen die op examen gaat denk ik. Toen ik hoorde dat ik geslaagd was, was ik erg trots.” Carolus de Jong vult aan. “Sergius had voor zijn examen een werkstuk gemaakt, van tekening tot het eindproduct: een metalen tafel. Alle vaardigheden die hij moest beheersen zaten erin. Metaal knippen; met de lasersnijmachine snijden; ontbramen met de timesaver; kanten met de kantbank; MAG lassen; schroefdraad tappen en eindmontage. Ik heb nog weinig leerlingen gezien die zo’n product hebben gemaakt. Op school neem ik Sergius vaak als voorbeeld ook voor andere leerlingen: kijk eens wat je kunt behalen op het Praktijkonderwijs! Geweldig dat hij als oud-leerling het zo naar zijn zin heeft op dit bedrijf, daar is opgenomen en zo ook deel uit maakt van de maatschappij.”

Uit het gesprek met Sergius komt naar voren dat hij het inderdaad erg naar zin heeft bij Metagro en goed zijn weg weet te vinden in dit bedrijf dat ca. 100 medewerkers telt en onderdeel is van de Dubbeldam Groep. “Ik heb hier veel leermogelijkheden en het werk verveelt zeker niet. Het is een uitdaging om de planning af te krijgen. Met die druk kan ik redelijk goed omgaan. Ik denk dat ze in mijn stagetijd hier vonden dat ik een goed oog had voor dit vak en secuur werk. Eind 2019 bood Metagro me een contract aan. Er werken ook mensen uit Polen. Om beter met hen te kunnen communiceren heb ik Engelse les gevolgd op het bedrijf. Ook heb ik hier mijn BHV-diploma gehaald.” Uit alles blijkt dat Sergius goed in zijn vel zit. En daar maakt hij geen geheim van. “Ik ben gelukkig in de liefde, heb een lieve en leuke vriendin. Ik verdien nu geld en ben druk aan het sparen om een appartementje te kunnen kopen.”

VERTROUWEN GEVEN

Binnen Metagro is Jacob Bikker, die meewerkend voorman is op de snij- en lasafdeling, de begeleider en vraagbaak voor Sergius. Zo ondersteunt Jacob Sergius onder meer bij het prioriteren en “opknippen” van werkzaamheden. Sergius: “Mijn doel voor de komende jaren is de twee lasersnijmachines volledig onder de knie te krijgen.” Hendrik Boer hoort het met een glimlach aan. “Wat ik zo mooi vind in dit bedrijf is dat Metagro hem zo ongelooflijk veel vertrouwen geeft. Dat is de kracht van dit bedrijf. En dit zijn dan ook de bedrijven die we zoeken voor onze leerlingen: bedrijven die vertrouwen geven aan onze jongeren”, vertelt de stagedocent gloedvol.


Jacob Bikker de begeleider en vraagbaak voor Sergius - Carolus de Jong

Dat vertrouwen betaalt zich uit, blijkt uit de ontmoeting met Sergius, en daar komen mooie dingen uit voort. “Ik ben hier gegroeid in mijn werk en als persoon. Een voorbeeld? ik durf vergeleken met 4 jaar geleden sneller te zeggen als er iets fout gaat. Ik ben qua zelfvertrouwen enorm gegroeid. Die ontwikkeling van Sergius herkennen de andere mensen aan tafel ook. Jacob: “Als er iets is en hij heeft hulp nodig, dan geeft Sergius dat netjes aan. Toen hij hier startte was hij nog wat verlegen. Nu staat hij overal voor open. Sergius is als collega heel betrouwbaar. Altijd op tijd en hij doet zijn werk ook goed.” Carolus: “Sergius heb ik zien uitgroeien tot een volwassen jonge vent met veel kwaliteiten die de kansen en mogelijkheden aanpakt die zich voordoen.” Hendrik Boer: “Als je hem een klus geeft, dan weet je dat ’t wordt gedaan. Zijn werknemersvaardigheden zijn heel goed. Zoals je werk afmaken, terwijl je het niet altijd even leuk vindt. In de techniek werken, daar hoort ook bij dat spullen op orde zijn, dat je op tijd komt, dat je veilig werkt en dat je initiatief toont. Door de aanpak van De Noordhoek weet iedereen die om een leerling heen staat wat de leerpunten zijn met betrekking tot werknemersvaardigheden: de mentor, de praktijkdocent, de theoriedocent, de ouders en het stagebedrijf. “

DOORZETTINGSVERMOGEN 

Als je uitstroomt naar werk is doorzettingsvermogen een niet te onderschatten factor. En met dat doorzettingsvermogen is het in het geval van Sergius dik in orde, vertelt Jacob. Hij constateert dat Sergius zeker nog niet aan zijn plafond zit. “Als stagiaire begon Sergius hier bij ons 2 dagen in de week. Hij is echt in het bedrijf gegroeid. Er zijn hier heel veel ontwikkelmogelijkheden voor hem. Hij werkt nu met de 5 kilowatt lasersnijmachine. Hij kan in de toekomst zich mogelijk ontwikkelen in de richting van het kanten, het ‘vouwen’. We hebben hier bij Metagro ook nog een lasserij, spuiterij en een montageafdeling. Maar hij moet dat uiteraard ook zelf zien zitten en het moet behapbaar blijven. “

LEF HEBBEN 

Aan het einde van ons bezoek verzorgt Sergius eigenhandig een rondleiding door het bedrijf. Hij doet dit met verve en met zichtbaar genoegen vertelt hij over de afdeling en de productieprocessen en hoe die samenhangen en leiden tot eindproducten. Na de rondleiding heeft hij voor het bezoek nog een boodschap die hij graag wil door geven. “Als je van het Praktijkonderwijs komt heb je docenten nodig die goede contacten hebben én een bedrijf dat het lef heeft om mensen van het Praktijkonderwijs aan te nemen in plaats van alleen maar HBO-ers en MBO-ers. Als ze dat lef niet hebben, houdt ’t gewoon op. Daarom ben ik Metagro erg dankbaar.”

Meer weten?
Over Metagro: https://www.metagro.nl/
Over Praktijkschool De Noordhoek: https://www.denoordhoek.com/
Over SVA: https://scholingvoorarbeid.nl/

Bron: Scholing voor Arbeid (SVA) https://scholingvoorarbeid.nl/

Hannie Visser-Kieboom

advertentie
advertentie