HDD-boring op Thorbeckelaan in Sliedrecht
HDD-boring op Thorbeckelaan in Sliedrecht Lex van Steenis

Gestuurde boring op Thorbeckelaan in Sliedrecht, een grote operatie

20 augustus 2021 om 20:35 Overig

SLIEDRECHT Donderdagvond 19 augustus werd door de aannemers A. Hak en Welvreugd een HDD - boring uitgevoerd voor de aanleg van het warmtenet in de Thorbeckelaan in Sliedrecht. De operatie trok veel bekijks van buurtbewoners. 

door Lex van Steenis

Sinds 12 juli wordt er in de Thorbeckelaan gewerkt aan de aanleg van het warmtenet Sliedrecht en zijn er voorbereidende werkzaamheden voor de twee boringen uitgevoerd. Er zijn onder andere leidingen aan elkaar gelast tot twee lange leidingen van 380 meter. Op maandag 16 augustus werd er gestart met het boren. Op donderdagavond 19 augustus werd de eerste leiding onder de grond aangebracht. Met de ‘intrekoperatie’ trok de boorinstallatie de 380 meter lange leiding in een aantal uur door het boorgat. Op donderdagavond 26 augustus wordt de tweede leiding op dezelfde wijze aangebracht.

HDD-BORING Een HDD-boring, ook wel horizontal directional drilling, is een veelgebruikte techniek om ondergrondse infrastructuur te omzeilen over langere afstanden. Denk bijvoorbeeld aan grote wegen, spoorwegen, gebouwen, rivieren en kanalen. Een HDD-boring bestaat uit drie fases. Allereerst vindt de pilotboring plaats, waar een boorkop met holle pijpen door de grond wordt geboord. Zodra de boorkop bovenkomt aan de uittredekant, wordt deze vervangen door een ruimer om het boorgat te vergroten. Tot slot wordt de productbuis door het boorgat ingetrokken, waarna de leiding kan worden gelegd.

DUURZAMER SLIEDRECHT Sinds 2018 werken de gemeente Sliedrecht, Tablis Wonen en HVC samen aan het warmtenet Sliedrecht. Dit is een ondergronds leidingnet waarin warm water wordt rondgepompt. Aangesloten huizen en bedrijven gebruiken dit water voor verwarming. Het afgekoelde water gaat terug de leidingen in en wordt vervolgens opnieuw opgewarmd. Op dit moment zorgt een tijdelijke warmtecentrale voor de verwarming van het water, maar volgens de gemeente Sliedrecht gaat in de toekomst een duurzame bron dit doen. HVC doet hiervoor onderzoek naar geothermie: het gebruik van warmte van diep uit de grond. Door stap voor stap van het aardgas af te gaan wordt de uitstoot van broeikasgassen verminderd.

Buurtbewoners kijken bij de werkzaamheden
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Lex van Steenis

advertentie
advertentie