Leen de Groot en Chris van Wijk zijn de trainers die een nieuwe loopgroep opstarten.
Leen de Groot en Chris van Wijk zijn de trainers die een nieuwe loopgroep opstarten. Trimclub AMC
training

Bij Trimclub ABC is het altijd goed sporten: ‘Een goede bouw je om de mensen heen’

25 augustus 2023 om 07:31 Atletiek

SLIEDRECHT Leen de Groot en Chris van Wijk zijn de vrijwilliger trainers die vanaf 2 september weer een nieuwe loopgroep bij Trimclub ABC opstarten. Het doel is dat alle leden over afzienbare tijd 5 kilometer kunnen hardlopen. Ze zijn mannen van de praktijk en bieden samen meer dan 80 jaar ervaring.

door Neeltje van Triest

Leen en Chris zitten gebroederlijk naast elkaar en zijn duidelijk op elkaar ingespeeld. Wat de een zegt, maakt de ander af. Ze trainen samen, drinken graag een bakje koffie en begeleiden iedere sporter vriendelijk en toegankelijk om hun doel te bereiken.

,,Wij willen mensen aan het lopen krijgen die nog nooit hebben gelopen. En we willen mensen die ieder jaar opnieuw beginnen stimuleren hun voornemen eindelijk eens af te maken. Tijdens de eerste twee weken is het doorbuffelen, daarna wordt het leuk en kun je echt genieten. Nog even later maak je tijdens het lopen gezellig een praatje met je ploeggenoten en bouw je als groep vanzelf een band op. Het is wel beter om direct vanaf het begin tweemaal per week te lopen. Eenmaal per week is te kort om voldoende conditie op te bouwen. Je kunt die tweede keer in de week op eigen initiatief op pad gaan, of gebruikmaken van onze service om op de donderdag nog een keertje extra aan te haken. Een goede training bouw je om de mensen heen.’’

MISSIE

De heren hebben als missie om ieder die dat wil gezond aan het bewegen te krijgen. Ze schetsen dat de lat niet hoog ligt. De contributie bij Trimclub ABC bedraagt zo’n 10 euro per maand en wie over een paar goede sportschoenen en een katoenen shirt beschikt, hoeft in eerste instantie niets extra’s aan te schaffen.

De training begint met een warming up. Daarnaast wordt het runnen rustig opgebouwd. Niet hollen tot je niet meer kan, maar evenwichtig de energie verdelen en af en toe gericht even rust pakken. De hele groep past zich aan de langzaamste runner aan, want het is altijd samen uit, samen thuis. Na afloop kan men zich douchen en omkleden. Het duurt om en nabij 10 weken om moeiteloos 5 kilometer uit te kunnen lopen.

UITGEKIEND TRAININGSSCHEMA

Leen: ,,Instromen is geen probleem als men tijdens de eerste week niet kan. In week twee valt de achterstand nog wel in te halen. Wordt het later, dan is het allemaal wat moeilijker. We werken met een uitgekiend trainingsschema dat door onze voorzitter Peter Kieboom is ontworpen. We zijn beiden gediplomeerd trainer en hebben door de jaren heen heel wat mensen begeleid. Het is niet zo dat we er maar met een groepje mensen op uit trekken, er zit zeker wel een visie achter. En we hebben natuurlijk zelf ook de nodige kilometers hard gelopen. We weten waar we mee bezig zijn.’’ Ze benadrukken dat iedere sporter de lat zo hoog mag leggen als gewenst. Trimclub ABC kent bij running drie verschillende niveaus met ieder een eigen afstand. Bij de A-groep is bijvoorbeeld de afstand verder en ligt het tempo hoger. De afstanden variëren van 5 tot 15 km.

Naast running kan men ook terecht voor spinning, nordic walking, voetballen, wandelen of wielrennen. Alles voor een totaalbedrag van 10 euro per maand. Chris: ,,Dat komt omdat iedereen die hier loopt een vrijwilliger is. We hebben een aantal sponsors en onderhouden zelf ons clubgebouw.’’

Trimclub ABC is opgericht op 9 september 1967 en heeft tot oktober 2003 haar activiteiten ontplooit op Sportpark De Lockhorst. In dat jaar kocht Trimclub ABC een nieuw scoutinggebouw aan de Thorbeckelaan aan. Daarop volgde een intensieve verbouwing van het clubgebouw, die ook weer geheel door vrijwilligers werd uitgevoerd. Door deze ‘move’ begon de vereniging sterk te groeien en werden automatisch meer en meer activiteiten ontwikkeld. Voor de recreatieve voetballer mocht de vereniging het nabijgelegen trapveld huren en inmiddels maken verschillende andere huurders ook gebruik van het clubgebouw. Het beheer van het clubgebouw is geheel in handen van de Technische Commissie van Trimclub ABC.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De wieler- en spinningafdeling. Zij hebben per nieuw seizoen eigen sponsorkleding beschikbaar gesteld door lid Arco Boon van C-system uit Hardinxveld. - Trimclub ABC

Chris wijst nog even op de mogelijk om te spinnen. Hij heeft als vrijwillig trainer ook de verantwoordelijkheid over deze tak van sport. Onlangs zijn spinningfietsen, geschikt voor gewone sportschoenen en schoenen met clicksysteem, aangeschaft. Spinning is goed te combineren met wielrennen in de buitenlucht of als aanvulling op running. En het is ook hierbij weer mogelijk om als lid gratis mee te doen bij de andere sporten.

GEZELLIG MIERENNEST

Leen: ,,Trimclub ABC kent zo’n 200 leden, waarvan meer dan de helft actief is binnen onze vereniging. Er is bij ons geen prestatiedruk en alle groepen zijn puur recreatief. Vooral op zaterdag is het altijd een gezellig mierennest. Dan komen mensen spinnen, gaan de wielrenners op pad en start een grote groep runners vanuit het clubgebouw. Daarna is het douchen en koffie drinken. Na een praatje vervolgt ieder helemaal fit zijn eigen weg.’’

Het wielrennen wordt onderverdeeld in twee verschillende groepen. De A-groep is voor de geoefende wielrenner die een sportieve uitdaging zoekt en rijdt tussen de 28-30 km/u gemiddeld. De B-groep is voor de wat meer recreatieve toerwielrenner en rijdt tussen de 24-26 km/u. Gedurende het jaar worden meerdere toertochten in de regio in clubverband verreden. Ook kan men meedoen aan diverse mountainbike en/of graveltochten.

Trimclub ABC is een sportvereniging met een lage drempel en nog lagere contributie. En de eerste maand mag men gewoon op proef meedraaien.

Trimclub ABC, Thorbeckelaan, Sliedrecht, 0184-415550 of www.trimclubabc.nl. Info of aanmelden: communicatie@trimclubabc.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie