Afbeelding
Marjanne Dijkstra

Jeu de Bouleclub De Schalm opent donderdag competitie

2 april 2024 om 13:02 Overig

SLIEDRECHT Tussen seniorenhuys De Schalm en Elektra liggen zeven jeu de boulesbanen verscholen. En van die banen wordt gretig gebruik gemaakt door jeu de boulesclub De Schalm. Vorig jaar bestond de club veertig jaar, weet voorzitter Arie de Bruin te vertellen.

door Marjanne Dijkstra

In het voorjaarszonnetje spelen op donderdagmiddag zo’n 15 leden van de club jeu de boules. Het gaat er fanatiek aan toe en meer dan eens wordt het meetlintje er bij gepakt. Als de spelers er niet uitkomen, wordt De Bruin er bij geroepen. De senior pakt zijn smartphone uit zijn zak en tovert een app tevoorschijn. ,,Zie je”, zegt hij terwijl hij triomfantelijk zijn scherm laat zien, ,,het meetlintje gaf een halve centimeter verschil aan, maar volgens de app lagen de ballen gewoon even dicht bij de but (het kleine balletje, MD).” De club heeft inmiddels zo’n 47 leden en die zijn in wisselende samenstelling aanwezig. In de winter wordt op dinsdag en donderdag vanaf 13.30 uur gespeeld en in de zomer wordt op dinsdag voor de lol om 13.30 uur gespeeld en op donderdagochtend om half 10 is er jeu de boules in competitieverband. Die competitie duurt tot september.

GEZELLIGHEID

De competitie start komende donderdag weer en wordt geopend door burgemeester Jan de Vries, vertelt De Bruin. ,,Dat is natuurlijk heel erg leuk, dat hij dat komt openen. Niet iedereen kan trouwens meteen aan die competitie meedoen, daarvoor moet je eerst een tijdje bij ons meedraaien. Maar op de dinsdagmiddag kun je in de zomer altijd mee komen doen.” De spelers jeu de boulen niet als het regent of als het erg koud is. ,,Daarvoor hebben we een WhatsApp-groep, zo kunnen we elkaar op de hoogte houden of het die dag doorgaat of niet.” Er wordt vooral gespeeld voor de gezelligheid zegt De Bruin, maar sommige leden kunnen vooral tijdens de competitie behoorlijk fanatiek worden. ,,Dan komen de meetlintjes erbij en dan weet je dat het menens is. We drinken vooraf een kopje koffie, dat wordt verzorgd door De Schalm. We hebben onderin De Schalm een kleine open, maar overdekte ruimte waar we koffie kunnen drinken en waar onze spullen staan. De banen zijn van de gemeente en wij krijgen spullen om de banen te onderhouden. Dat doen we dan ook. Vorig jaar hebben we van stichting De Kaai een mooie gift gehad waarmee we voor alle leden mooie nieuwe jasjes met hun naam erop hebben gekocht. We proberen een actieve vereniging te zijn.” 

NIEUWE LEDEN

In de zomer kunnen mensen op dinsdag altijd aansluiten, meldt De Bruin. ,,We vinden het leuk als we nieuwe leden erbij krijgen. Mensen kunnen gewoon een keer kijken of ze het leuk vinden, wij hebben hier ballen genoeg. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.” Mogelijk nieuwe leden zijn dus de komende maanden op dinsdag om 13.30 uur welkom op de banen bij De Schalm. Een lidmaatschap van jeu de boulesclub De Schalm kost 40 euro per jaar.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie