Stof, wol en vilt bij Atelier Spinzel

Nieuws

SLIEDRECHT – Atelier Spinzel is op 1 november verhuisd van de Middeldiepstraat 88 naar een ruimere locatie op het adres Kerkbuurt 111. Naast exclusieve stoffen verkopen Ria van Welzenis en Ineke van Genderen nu ook bijzondere wolsoorten en creatieve zelfmaakpakketten. Daarnaast geven de dames workshops waarin ze onder andere de cursisten de eerste beginselen van het ‘nat vilten’ bijbrengen.

Door Ria Scholten

Atelier Spinzel is gelegen aan de stoep die de Kerkbuurt en de Van Goghstraat met elkaar verbindt. In de ruimte is de hoek met een fraaie collectie brei- en viltwol de grote blikvanger. ,,We verkopen onder andere wol van het merk Schachenmayr die niet is vóórgekrompen. Bij het breien dient hiermee rekening te worden gehouden. De breipatronen zijn echter op de verwachte krimp aangepast”, vertelt Ineke.

De dames tonen een petrol vilthoedje met een kleurige rand. ,,Het was aanvankelijk een stuk groter, maar na een wasbeurt in de machine past het precies op een gemiddeld dameshoofd. We verkopen ook bollen met stroken gekaarde wol, waarvan naar eigen ontwerp met behulp van water en olijfzeep lappen vilt kunnen worden gemaakt. Mensen die kennis willen maken deze techniek zijn welkom bij onze workshops die staan gepland voor zaterdag 9 januari of twee avonden: dinsdag 19 januari en 2 februari. De cursisten leren dan de basistechniek en maken een sjaal.”

Naast de fabrieksbreiwol is er ook handgesponnen wol van verschillende schapen (en angorageit) te koop.

In het atelier hebben ook de bekende exclusieve stoffen van hoogwaardige kwaliteit een plekje gekregen. De meesten worden geïmporteerd uit Italië, Frankrijk en Engeland. De zijde komt uit China. Dames die zelf niet zo handig zijn met naald en draad kunnen een beroep doen op het creatieve tweetal. Sinds enkele maanden maken Ineke en Ria ook kleding voor mensen die rolstoelgebonden zijn. Hierbij is het belangrijkst dat de kleren gemakkelijk kunnen worden aan- en uitgetrokken. ,,Bij een jas kiezen we dan voor een verkort achterpand en ritsluitingen in de mouwen. We maken ook pantalons met voldoende ruimte voor incontinentiemateriaal”, aldus Ria. ,,Indien de planning het toelaat verrichten we verstelwerkzaamheden voor derden.”

Op de koopavonden in de even weken houden de dames ‘breicafé’. Mensen kunnen dan gewoon binnen lopen om een poosje te breien en er wordt een kopje koffie of thee met iets lekkers geserveerd. De kosten per avond bedragen twee euro vijftig per persoon. In Atelier Spinzel kunnen ook kinderfeestjes worden gehouden. Het is de bedoeling dat de deelnemers creatief bezig zijn en natuurlijk wordt ook aan de inwendige feestvierders gedacht. Meer informatie via 06-29608543 (Ineke) of 06-25339322 (Ria).

De openingtijden: dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur, woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Donderdag is koopavond.

Foto: Ineke (l.) en Ria zijn trots op hun nieuwe atelier.

advertentie