SGP-Christenunie reageert op zes stellingen

22 februari 2010 om 00:00 Nieuws

1. Sliedrecht moet uit het samenwerkingsverband met de Drechtsteden stappen als het geen financieel voordeel oplevert en andere samenwerkingen overwegen (Graafstroom?, Hardinxveld-Giessendam?).

Het samenwerkingsverband Drechtsteden levert ons juist extra geld op! Door de samenwerking krijgen wij vanuit de provincie, het Rijk en Europa subsidies die wij nooit als aparte gemeente gekregen zouden hebben. Door gebruik te maken van elkaars ambtenaren werken we altijd efficiënter en goedkoper, dat blijkt al en zal nog meer gaan blijken. We moeten deze samenwerking gebruiken om de zelfstandigheid en eigen identiteit van Sliedrecht te versterken. De burgers moeten de eigen bestuurders blijven zien en het loket in Sliedrecht blijven vinden. De dienstverlening moet gewoon goed blijven. We kunnen trouwens niet zomaar uit de Drechtsteden stappen. Politieke partijen die dit zeggen, zetten de kiezer op het verkeerde been. De SGP-ChristenUnie is een groot voorstander van andere manieren van samenwerken met Hardinxveld-Giessendam en de gemeente Graafstroom. Dat hoeft elkaar niet te bijten en versterkt de eigen positie en die van Sliedrecht in de Drechtsteden.

2. Woningbouw ten noorden van het spoor is uit den boze.

Deze stelling is te absoluut gesteld. Voorlopig is het helemaal niet aan de orde want de provincie heeft deze plannen geblokkeerd. Het is wel de vraag of je er altijd tegen moet zijn. Huisvesting en dus wonen is immers een primaire levensbehoefte. Er moeten dus voldoende woningen zijn in een samenleving, die passen bij de verschillende doelgroepen. Dat weegt zwaarder dan het opofferen van enige open ruimte. Het is niet uit te leggen dat bijvoorbeeld gezinnen in een dichtbebouwde omgeving met veel hoge woontorens moeten wonen, om een leeg gebied, van weinig kwaliteit, leeg te houden. Want ligging in het Groene Hart wil nog niet zeggen dat ieder deel van hoogwaardige kwaliteit is. Woningbouw kan het ook mogelijk maken dat het gebied een hogere kwaliteit krijgt, bijvoorbeeld op het vlak van ecologie en natuur. Dus bouwen ten Noorden van de spoorlijn als de noodzaak op langere termijn is aangetoond, en dan zo bouwen dat de kwaliteit van het gebied verhoogd wordt. En dat kan!

3. De gemeente moet fors bezuinigen. Dit mag ook ten koste gaan van grote projecten.

Als uitgangspunt voor de financiën hanteert onze fractie de noodzaak van een gezond en verantwoord financieel beleid. Daar staan we bekend om. Ook de gemeente heeft de komende jaren te maken met de gevolgen van de economische crisis; de gemeentelijke inkomsten staan onder druk. Voordat we een keuze maken tussen het heroverwegen of uitstellen van geplande grote projecten, moeten we eerst alle alternatieven uitwerken: kunnen gemeentelijke taken effciënter uitgevoerd worden, al dan niet door samenwerking met anderen, en zijn alle taken die nu uitgevoerd worden ook in de toekomst nodig. Doen we de goede dingen én doen we de dingen goed. Dit zal onvoldoende opleveren om de forse bezuinigingen op te vangen. OZB-verhoging is ook een alternatief; toch wil onze fractie daar behoedzaam mee omgaan, maar we sluiten het niet uit. Ontkomen we toch niet aan het uitstellen van grote projecten, dan moeten we een zorgvuldige keuze maken. Ons dorp moet aantrekkelijk blijven!

4. Sliedrecht moet alles uit de kast halen voor sluiting van de Derde Merwedehaven in 2012.

De SGP-ChristenUnie gaat voor méér dan sluiting van de Derde Merwedehaven. We willen nu een strikt handhavingsbeleid van milieuregels voor alle bedrijven aan de overkant van de Merwede. We willen ook een maximumsnelheid van 80 km/uur op de A15 voor minder fijn stof. Het toelatingsbeleid op de Derde Merwedehaven mag niet opgerekt worden om de stortplaats vol te krijgen. Er mag geen gevaarlijk afval gestort worden. We ervaren de actie tegen asbest vanuit de bevolking als een steun om dit doel te bereiken. Ons ideaal is: sluiten, zo snel mogelijk, maar we moeten reëel zijn. U kent ons als betrokken, betrouwbaar en geloofwaardig. We gaan vóór de verkiezingen geen andere dingen zeggen dan na de verkiezingen. Sliedrecht is hier helaas maar één speler op het veld. Toch: alles uit de kast, samen met actiegroepen en Drechtsteden om de provincie Zuid-Holland en de beheerder van de stortplaats tot sluiting te bewegen en tenminste op het goede milieuspoor te brengen en te houden.

5. Winklerplein moet schot in komen, al is het met een hoge woontoren.

Inderdaad vindt de SGP-ChristenUnie dat er snel vernieuwend gebouwd moet worden op het Winklerplein. Dat geldt trouwens voor meer plekken in Sliedrecht, zoals het Bonkelaarplein en het Watertorenplein. De planvorming voor het Winklerplein loopt al zo lang. De winkeliers en andere betrokken partijen worden terecht ongeduldig. Je moet als overheid ook durven doorpakken. Sliedrecht heet niet voor niets het winkelhart van de Alblasserwaard. Onze fractie heeft de afgelopen maanden verschillende zaterdagen actie gevoerd op het Winklerplein en we waren verrast over het grote aantal mensen uit de regio, dat hier boodschappen kwamen doen. Daarom snel aanpakken! Maar onze fractie kijkt kritisch naar de hoogte en de totale grootte van de woontoren. Wij willen werken aan een creatieve oplossing, waarbij er niet een veel te hoge woontoren ontstaat.

6. Sliedrecht is verkeersveilig en goed ontsloten.

Sliedrecht wordt steeds verkeersveiliger, maar het kan nog beter. De aangelegde rotondes werken daar in belangrijke mate aan mee. Ook op de Thorbeckelaan zouden rotondes de veiligheid

kunnen helpen verbeteren. De snelheid op een rotonde is immers hooguit 30 km/uur. Vrijliggende fietsstroken langs rotondes bieden nog meer veiligheid. Weggebruikers moeten elkaar kunnen zien.

De zogenaamde schoolroutes verdienen alle aandacht. We bepleiten gescheiden verkeersstromen voor auto's, fietsers en voetgangers. In woonwijken heeft een spelend kind prioriteit boven autoverkeer. De ontsluiting van Sliedrecht is goed geregeld maar blijft wel de aandacht vragen. De weg veilig, nu de mensen nog. De SGP-ChristenUnie is voor meer praktische verkeerseducatie. Nu doen sommige scholen mee met het programma 'Schoolopseef'. Dit kan beter! Voor de ouderen zijn er BROEM- en scootmobielcursussen. Doet u al mee? Verkeersveilig: je bent er nooit mee klaar!

advertentie
advertentie