Raad kan leven met nieuwe Masterplan

1 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op de website van Het Kompas is de afgelopen week een aantal kritische noten gekraakt over het nieuwe Masterplan Winklerplein. Drie inwoners namen dinsdagavond voorafgaand aan de bespreking in de opiniërende raadsvergadering de moeite kritisch hun licht te laten schijnen over de aanpassingen. Dat deed de gemeenteraad ook. Wel werd duidelijk dat tijdens de besluitvormende raadsvergadering op 28 juni een klap op de knop wordt gegeven.

Door Erik de Bruin

Dit ongetwijfeld tot grote opluchting van verantwoordelijk wethouder Hans Tanis, die ruimschoots de tijd heeft genomen zijn huiswerk over te doen nadat hij in december 2009 een blauwtje had gelopen met het vorige Masterplan. De wethouder kon al snel rustig achterover leunen. Nadat SGP-ChristenUnie en het CDA hun verhaal hadden afgestoken was al duidelijk hoe de kaarten ervoor liggen. Volgens Theo den Braanker van eerstgenoemde fractie zijn de financiële consequenties voor de gemeente te overzien: ,,Onze fractie heeft het idee dat dit het maximaal haalbare is. Ten aanzien van het plan uit 2006 kunnen we ons niet al te grote afwijkingen permitteren. We hebben vijf jaar geleden de kaders gesteld en doen dan ook niet aan plotseling opkomende politieke oprispingen. Hoewel we binnen onze partij hebben geworsteld met het afwegen van belangen vinden we het belangrijk dat eind juni een klap wordt gegeven. Het is de hoogste tijd dat we ons als raad uitspreken.'' Zijn fractie doet dat positief, net als de christendemocraten. ,,Wij staan positief tegenover het Masterplan'', zei CDA-raadslid Joop de Vries. ,,Het Burgemeester Winklerplein verkeert in een totaal verouderde staat en is op geen enkele wijze representatief voor ons dorp. Als winkelhart blijft het ver achter bij omliggende plaatsen als Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam. We staan achter de ingediende verbeteringen. Misschien wordt het wel een hele mooie woontoren.'' De Vries vindt het de hoogste tijd meters te maken: ,,Het water staat de ondernemers aan de lippen. We moeten dit voortvarend ter hand nemen. Als in 2012 wordt begonnen met de verplaatsing van het busstation kunnen we een subsidie van het Rijk binnenhalen. Daarmee worden de gemeentelijke kosten (die nu rond de zes ton worden ingeschat, red.) verlicht. Ook als dit onverhoopt niet lukt vinden we het voldoende verantwoord. De afgelopen vijftien jaar zijn er immers vanuit de gemeente nauwelijks investeringen gepleegd in het Winklerplein.''

'Goed communiceren'

PRO Sliedrecht zet nog altijd de hakken in het zand. Timo Pauw zei dat de fractie op basis van haar verkiezingsprogramma niet kan instemmen. Hierin staat vermeld dat nieuwbouw niet boven de Grote Kerk (bovenaan de Stationsweg) mag uitstijgen. ,,Je praat dan over zeven tot acht bouwlagen. Veertien verdiepingen is ons inziens veel te hoog.'' Hij realiseerde zich wel dat PRO Sliedrecht machteloos is. Immers, de steun van het CDA en de SGP-ChristenUnie is al voldoende voor een meerderheid. PvdA en VVD stemmen ook in. Anton van Rees zei namens de sociaaldemocraten wel benieuwd te zijn naar de reacties van omwonenden en droeg de wethouder op goed met hen te communiceren: ,,Wees gewoon duidelijk. De woontoren is veertien-hoog en niet twaalf-hoog omdat de twee bovenste verdiepingen zogenaamd terugliggend zijn.'' Net als de VVD merkte de PvdA op dat er nog een aantal open eindjes zijn. Zoals het afvoeren van de grond, waarvoor de gemeente de kosten draagt. ,,Als de grond buiten de gemeentegrenzen moet worden afgevoerd vallen de kosten aanzienlijk hoger uit.''

,,Het karakter van een dorp wordt bepaald door de mensen die er wonen, niet door de hoogte van gebouwen.'' Een aardige oneliner van VVD-fractievoorzitter Len van Rekom die waarschijnlijk op de publieke tribune met gemengde gevoelens is ontvangen. Jeannette Boogaard van Stichting Sliedrecht Groen zei op persoonlijke titel dat ze het nog steeds té hoog en té massaal vindt: ,,Wat ten koste gaat van de authenticiteit van ons dorp. Bovendien vraag ik me af: schept dit een precedent?'' ,,Als iets niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het niet kan'', omschreef Wim Vroege zijn ongenoegen op cryptische wijze. Als voorzitter van huurdersorganisatie H3S probeerde hij de gemeenteraad duidelijk te maken dat het parkeerprobleem in het centrum na herstructurering alleen maar groter wordt. Gekeken naar de beraadslaging die daarop volgende was zijn commentaar aan dovemansoren besteed.

De architectonische puntjes moeten nog op de i worden gezet en voordat de bouw werkelijk kan beginnen ben je al in 2012 aanbeland, maar nu de gemeenteraad zich in meerderheid positief heeft uitgesproken is na vele jaren een belangrijke doorbraak gevonden.

advertentie
advertentie