Staatsbosbeheer organiseerde met andere partners een handhavingsactie in de Biesbosch.
Staatsbosbeheer organiseerde met andere partners een handhavingsactie in de Biesbosch. Staatsbosbeheer

Integrale handhavingsactie in de Biesbosch

Overig

SLIEDRECHT Staatsbosbeheer voerde samen met onder meer politie en Rijkswaterstaat op zaterdag 21 mei een integrale handhavingsactie uit in de Biesbosch en directe omgeving. Het doel was het vergroten van de veiligheid van de bezoeker en beschermen van de natuur.  

Staatsbosbeheer heeft deze actie samen met de deelnemende partijen georganiseerd en ziet een absolute meerwaarde om met verschillende organisaties en handhavers van verschillende disciplines een belangrijke bijdrage te leveren aan een gewenst gebruik van dit mooie gebied. Het doel is om de Biesbosch e.o. schoon, stil, heel en veilig te hebben en te houden.

PARTNERS De Biesbosch is een populair gebied en dat is te zien aan de vele bezoekers die het gebied dagelijks bezoeken. Deze intensieve recreatiedruk vraagt aandacht, voor zowel de bezoeker maar ook zeker voor de natuur. Het toezicht houden op deze recreatiegroepen en het zo nodig handhaven op overtredingen is een middel om te komen tot een gewenst gebruik van de Biesbosch. 

Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien. Doordat de bevoegdheden van handhavers aanvullend zijn en de benodigde kennis divers is, kan de samenwerking leiden tot een nog grotere professionalisering van handhaving en toezicht in en rondom de Biesbosch e.o. Door gezamenlijk optrekken ontstaat er een eenduidige werkwijze, wordt er van elkaar geleerd en kunnen we elkaar in de toekomst makkelijker vinden. 

Aan de handhavingsdag namen deel: Sportvisserij, Staatsbosbeheer, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Douane, Rijkswaterstaat, SSIB, de gemeenten Dordrecht en Altena, Zeehaven Politie, Rijkswaterstaat, politie Dongenmond, politie Dordrecht en de Landelijke Eenheid van de Politie met verschillende disciplines.

AANDACHTSPUNTEN Deze handhavingsactie aan het begin van het hoogseizoen was gericht op een aantal speerpunten. Zo werden alle beschermde natuurgebieden intensief controleert op o.a. rust, overlast, vernielingen, kampvuren, aanwezigheid buiten wegen en paden, niet aangelijnde honden en overige algemene terreinregels. Ook waren de watersporters een aandachtspunt als het gaat om snelvaren, surfen in gesloten gebied en BPR-wetgeving. Een laatste speerpunt was ook de (sport)visserij in de Biesbosch waar met verschillende partners op is gecontroleerd.

RESULTATEN Gedurende de actie zijn er tientallen controles uitgevoerd. In totaal zijn er 15 proces verbalen uitgeschreven voor o.a. achterlaten van afval, verboden aas (visserij), niet tonen van een ID-bewijs, het niet hebben van een vaarbewijs op een boot waar wel een vaarbewijs voor nodig is en voor loslopende honden. Tevens is er bij één persoon een grote hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen. Ook werden er tientallen keren waarschuwingen gegeven voor zaken als te hard varen, geen registratieteken hebben op een boot, geen reddingsvest dragen en verkeerd parkeren.

De samenwerkende partijen stellen dat het een geslaagd weekend was, waarbij integraal is gezorgd voor een schoon, stil, heel en veilige Biesbosch e.o.. Voor natuur en recreant!

BEWUST Deze actie moet dan ook bijdragen aan meer bewustwording hoe de bezoeker op een veilige en wenselijke manier het gebied kan bezoeken en kunnen genieten van de karakteristieke Biesbosch natuur. In het gebied worden door de handhavers zeer regelmatig vernielingen, vandalisme, diefstal en ongewenst gedrag geconstateerd. Het gebied en andere mensen hebben hier echt last van. Daarom worden dit soort acties gehouden, aldus Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer organiseerde onder meer met de politie een handhavingsactie in de Biesbosch.
advertentie
advertentie