Afbeelding
Staatsbosbeheer

Handhavingsactie in de Biesbosch

22 september 2020 om 13:34 Natuur en milieu

REGIO In de Biesbosch was zaterdag 19 september een tweede integrale handhavingsactie. Staatsbosbeheer hield deze actie en ziet een absolute meerwaarde om met verschillende organisaties en handhavers van verschillende disciplines een belangrijke bijdrage te leveren aan gewenst gebruik van dit mooie gebied.

De Biesbosch is een populair gebied en dat is te zien aan de vele bezoekers die het gebied dagelijks bezoeken. Deze intensieve recreatiedruk vraagt aandacht, voor zowel de bezoeker maar ook zeker de natuur. In de afgelopen periode is door verschillende media daar aandacht aan besteed. De afgelopen jaren merken we dat in de Biesbosch e.o. een verhoging waarneembaar is van excessieve recreatie, dumpen van vuil/afval, ondermijnende activiteiten, hennepteelt, stroperij en beschadiging dan wel vernietiging van specifieke habitatgebieden.

Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien. Doordat de bevoegdheden van handhavers aanvullend zijn en de benodigde kennis divers is, kan de samenwerking leiden tot een nog grotere professionalisering van handhaving en toezicht in en rondom de Biesbosch e.o.

Door gezamenlijk optrekken ontstaat er een eenduidige werkwijze, wordt er van elkaar geleerd en kunnen we elkaar in de toekomst makkelijker vinden. Aan de handhavingsdag namen het Parkschap NP de Biesbosch, Staatsbosbeheer, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Sportvisserij ZWN, het SSIB, de gemeenten Dordrecht, Altena en Drimmelen en de Nationale Politie deel. Speciaal voor deze actie heeft ook de douane meegedaan en meerdere controles uitgevoerd op de recreatievaart.

Deze handhavingsactie aan het einde van het hoogseizoen was gericht op een aantal speerpunten. Zo werden alle beschermde natuurgebieden intensief gecontroleerd op onder andere rust, overlast, vernielingen, kampvuren, aanwezigheid buiten wegen en paden, niet aangelijnde honden en overige algemene terreinregels. Ook waren de watersporters een aandachtspunt als het gaat om snel varen en de BPR-wetgeving. Daarnaast heeft de douane specifieke controles uitgevoerd op het gebruik van de juiste brandstof. Tevens heeft de verkeersdienst van de politie gecontroleerd op snelheid in de Noordwaard en heeft de politie schippers gecontroleerd op het varen onder invloed van alcohol. Een laatste speerpunt was ook de (sport)visserij in de Biesbosch waar met verschillende partners op is gecontroleerd.

Het was een zonnige zaterdag, er was veel publiek en een integrale handhavingsactie bleek hard nodig. In totaal zijn er 24 processen-verbaal uitgeschreven voor onder andere het te snel varen, varen zonder vaarbewijs, varen zonder dodemanskoord, overschrijding van de maximale snelheid in de Noordwaard (invordering rijbewijs vanwege overschrijding maximale snelheid met 129 km/h waar 60 km/h is toegestaan) en vissen met levend aas. Dat controle op alcoholgebruik nodig is blijkt uit drie processen verbaal voor varen onder invloed van Alcohol. Dat resulteerde tevens in één vaarverbod.

Ook is er 14 keer gewaarschuwd voor zaken zoals het niet kunnen tonen van een vispas, het hebben van een kampvuur, voor te snel varen en wildkamperen. Daarnaast zijn er 87 controles uitgevoerd, met name gericht op visserijzaken zoals het hebben van een vispas, gebruik levend aas, meenemen ondermaatse vis en dierenwelzijn. De samenwerkende partijen stellen dat het een geslaagde dag was, waarbij integraal is gezorgd voor een schoon, stil, heel en veilige Biesbosch. Deze actie moet dan ook bijdragen aan meer bewustwording hoe de bezoeker op een veilige en wenselijke manier het gebied kan bezoeken en kunnen genieten van de karakteristieke Biesbosch natuur. In het gebied worden door de handhavers zeer regelmatig vernielingen, vandalisme, diefstal en ongewenst gedrag geconstateerd. Het gebied en andere mensen hebben hier echt last van. Daarom worden dit soort acties gehouden.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie