Afbeelding
Joop Keesmaat

Column

Lokaal/Column

Echt Slydregts

Respect

Vorige week liep ik met mijn hond over een bruggetje in onze wijk, waar altijd wel wat hangjongeren "hangen". Schrik van de buurt, rokend, drinkend en ik herkende ook het brallerige gedoe uit mijn eigen jeugd om indruk te maken op de bijbehorende "hang-meisjes".

Bij mij en de meeste anderen is dat gebral aardig overgegaan; bij sommigen, die meestal langer doorgeleerd hebben, blijft het een chronische aandoening. Afijn, zo heeft iedere gek zijn gebrek.

Één van de "brallers", een knap jong zonder puistjes met donker golvend haar herkende me en riep: ,,Hey Joop, leuk stukkie in Het Kompas. Moest ik om lachen, dat je niet meer nat droomt, maar daar ben je inmiddels ook veel te oud voor, ha ha".

Hij had het dus blijkbaar echt gelezen en ik antwoordde: ,,Tja, maar dan mag ik er toch nog wel over schrijven?". Weet je wat, ik maak er in elke column een vast item van, welke belofte bij deze dus is ingelost.

Geen (be)dreiging, geen intimidatie, maar gewoon een paar "opgeschoten jongelui", die op hun - en destijds mijn – manier de raadselen van het opgroeien en het leven proberen te ontdekken, zoals dat hoort en zoals we dat allemaal gedaan hebben.

Ik las een column over twee jongens met "hoodie", die op de stoep zaten te roken en zich verveelden. De één, nogal begaan met het milieu, had zo'n herbruikbare waterfles, en de ander dronk koffie uit een glazen beker. Dat schijnt een teken te zijn, dat er iets niet klopt. Sterker nog, bij twijfel – volgens de politie zelf – er niet zelf op af stappen, maar politie bellen.

De column was prikkelend, zoals het hoort, maar ik schrok van de reacties: Nieuwe Nederlanders, Waterpijpen, het zekere voor het onzekere nemen en politie bellen.

Nee toch, wij nuchtere, internationale Sliedrechters gaan toch niemand alleen op zijn uiterlijk beoordelen, net zoals ze mij ooit "langharig, werkschuw tuig" noemden, waarvan alleen het "langharige" klopte.

Kom op zeg, politie bellen als je een paar mensen in strakke opvallende kleding hard ziet lopen. Ontsnapte gevangen of toch gewoon joggers? Twee in het zwart geklede mensen met een evenzo zwarte map, die overal aanbellen? Oplichters of toch gewoon Jehova-getuigen? Een wit busje met Méditerraanse chauffeur? Dief of toch gewoon een pakketjes-bezorger? En twee jongens met een hoodie die rustig op de stoep zitten?

Doe normaal, blijf rustig, wees niet bang, maak een praatje, maar "klikken" gaat mij te ver. Als je respect wil, dan zal moet je eerst zelf jouw respect tonen, wederzijds!

Joop Keesmaat

advertentie
advertentie