Kelly Petrie
Kelly Petrie BDU media

Sta eens even stil

Column

Wandelen is niet aan mij besteed. Ik fiets liever. Een zin die ik al meerdere keren uit mijn eigen mond heb horen komen. Na vele pogingen van gewoon wandelen tot snelwandelen en zelfs hardlopen gaf ik het op. Na een kilometer of 5 overviel mij steevast de vraag: 'Waar is toch mijn fiets'.

Tot een goede 4 weken geleden. Een zieke vriendin en haar anderhalf jaar jonge labrador hadden hulp nodig. Het uitlaten van Molly werd fysiek te zwaar. Impulsief als ik ben, bood ik gelijk mijn diensten aan. Later ging ik er pas goed over denken. Leuke, maar ook traumatische herinneringen aan de wandelingen met onze inmiddels overleden Jack Russel passeerden de revue.

Als een mantra sprak ik mijzelf optimistisch toe. Ik houd van wandelen. Het zal je goed doen. En nog belangrijker. Het zal je vriendin goed doen. Vol goede moed begon ik met een grote glimlach aan mijn eerste ronde, al zat die moed al snel in mijn schoenen.

Geduld Kelly, geduld. Maar elke boom en grasspriet draagt zijn of haar onsterfelijke geur met zich mee en moet besnuffeld worden. Geloof mij als ik zeg dat Sliedrecht toch nog heel veel bomen en grassprieten heeft.

Eerst kan ik mijn prettige 'doorstaptempo' nog wel aanpassen.Ik sta wat vaker stil, doe een stapje terug en slaak af en toe een zucht. Toch, langzaam maar zeker verandert mijn relaxte 'lekker naar buiten'-houding in een geïrriteerde.
Terwijl ik bij grasspriet nummer 2374 sta te wachten vraag ik me opeens af hoe het toch eigenlijk komt dat ik, zelfs in mijn relaxte stand, er nog zo`n ferme, directe stap in wil hebben. Het is ook wel een beetje hoe ik ben, ik wil meekunnen met het tempo van de huidige maatschappij, waar snelheid en efficiency voorop staan.


Opeens begrijp ik het. Ik loop constant te hard. Letterlijk en figuurlijk. Door mijn tempo en de lat die telkens zo hoog ligt ben ik vaker bezig met wat allemaal nog moet. Ik vermoed dat veel mensen dit ook wel herkennen. Alles zo strak plannen dat er geen ruimte is voor onverwachte gebeurtenissen. Zelfs een goed gesprek neemt teveel tijd in beslag.

Vooruitgang en verandering komen van fietsers. Albert Einstein bedacht de relativiteitstheorie tijdens een fietstocht. Beschouwing en inzicht komen van de lopende mens. Boeddha was wandelaar - hij zou de fiets zeker hebben laten staan.

Kelly Petrie

advertentie
advertentie