Afbeelding
Joop Keesmaat

Mopperopa

Column

'Winter blues' met sombere, donkere dagen! Dus, hoog tijd voor een vétte moppercolumn om dat van me af te schrijven en als notoire autorijder wil ik graag wat kwijt over het gedrag van fietsers in de donkere uurtjes.

Welbeschouwd, geven veel ouders en grootouders écht geen bal om hun lieftallige nageslacht, wat ze met veel liefde of geilheid hebben verwekt. Je geeft ze een nieuwe fiets en vervolgens kijk je nergens meer naar! Maar je hòudt toch van die kinderen en wil toch niet dat ze onderweg naar school aan-, over- of doodgereden worden? Waarom zorg je er dan niet voor, dat hun voor- en achterlicht altijd in orde is, want nu werkt dat bij 20% van de fietsers niet!

Donker, regen, felle ledlampen uit tegengestelde richting, en als automobilist zie je zo'n onverlichte fietser in donkere kleding volledig over het hoofd.
Natuurlijk krijgt de autorijder altijd de schuld, maar batterijtjes en extra fietslampjes thuis op voorraad redden (kinder)levens, want dan kun je dat euvel meteen repareren. En iets reflecterends op fiets of kleding helpt ook al. Je houdt toch immers van je kind?

Waarom hebben kinderen – net als alle fietsers – twee handen? Simpel, om ze uit te steken als je van richting verandert. Nou, doe dat dan!

Waarom kan je hoofd naar links of rechts draaien? Dat is om achterom te kijken, als je plotseling zonder hand uitsteken linksaf de weg oversteekt. Die domme automobilist rekent daar natuurlijk niet op, maar ach, die krijgt – voorrang of geen voorrang – toch altijd de schuld.

Nog een nieuwtje: Bij 'haaientanden-met-de-punt-naar-u-toe' heeft u geen voorrang! Zelfs niet met zo'n grote kinderbakfiets aan de voorkant! Niet dat u zelf als fietsende ouder risico loopt, want uw kind – voorin de bak – vangt gewoon de eerste en grootste klap op!
Ik verval in herhaling; je hòudt toch van je kind, wees er dan ook voorzichtig mee en geef niet altijd de automobilist de schuld!

Ik hoor u denken: 'Nee, automobilisten, dat zijn lieverdjes!' De meesten wel. Ik ken zelfs een opa, die zijn jongste kleinzoon met de auto naar een verre school brengt. Aardige man, schrijft met zijn grote mond stoere columns in Het Kompas, maar rijdt slechts stapvoets door ons donkere dorp, doodsbang om onverlichte, niet handuitstekende (klein)kinderen aan te rijden. Het leed is dan immers niet te overzien.

Doen automobilisten dan niets fout? Jazeker en het wordt hoog tijd, dat dure Mercedessen, Audi's en BMW's ook standaard knipperlichten krijgen, zodat ook dié richting aangeven als ze de bocht omgaan. Maar dat is vast een té dure optie voor de kopers van die karretjes?

[Joop Keesmaat

advertentie
advertentie