Kelly Petrie
Kelly Petrie BDU media

Vlees noch vis

Column

Het roer is om! Het begon 4 weken geleden. Met een o zo onschuldige uitdaging. Die ik nota bene, uit mijn met vlagen geniale, maar ook impulsieve hersenpan toverde. 'Laten we eens een week geen vlees of vis eten!' Het werd even stil. 'Aaahhh..kom op! Wat is nu week? Zo lang leeft een kuiken soms geen eens', drong ik aan. Dat laatste gaf de doorslag.


Op mijn werk kreeg ik van 5 mannelijke collega's (lees zonder vlees ben je geen echte man-mannen) een zeer meewarige blik op mijn lunch. Ga je nu ook aan die zielig smakende vleesvervangers? Ik kon niks zeggen. Mijn mond zat vol met mijn zelfgemaakte kroten-tofuburger.


Gelukkig is de vegawereld geen onbekende. We hadden elkaar in onze jeugd al eens ontmoet. Totdat ik in een vlaag van verstandsverbijstering, toch een soort van stiekem een frikadel speciaal bijna heel doorslikte.

Maar ik ben nu volwassen. Sterker. En na een volle week strijden en mijn kennis van koken bracht iedereen tot een eenduidige conclusie. Niemand had zijn vlees of vis echt gemist. Najaa,...behalve ik dan. Ik moest daarom ook smakelijk lachen om een pijnlijke incidentje in de maandagkrant: een paginagrote advertentie van Unox die zijn nieuwe vegetarische worst aanprijst, in dezelfde krant waar diezelfde vegetarische worst door een testpanel met de grond gelijk wordt gemaakt.


Toch kan ik door ervaring oprecht zeggen dat de vleesvervangers en keuze er behoorlijk op vooruit gegaan zijn. In de supermarkten en de grote steden dan. Dit in groot contrast met het aanbod op de menukaarten van onze Sliedrechtse restaurants. Lunchen is nog niet zo'n probleem. Maar verder dan keuze uit 1 of twee gerechten met de avondkaart komen de meesten niet. En als je al kan kiezen is het redelijk ongezond of de creativiteit is ver te zoeken.


Wacht, ho, rustig, niet meteen op je achterste benen gaan staan! Ik ben hartstochtelijk vegetariër. Voor het milieu, voor de dieren, voor de toekomst. Maar voor mijzelf? Niet altijd. Want och, wat mis ik de in knoflookolie gebakken gamba's.


Dus ja, jammer inderdaad dat die menukaarten zo beperkt zijn, maar ongetwijfeld komt er nu binnenkort iemand met een unieke ingeving. Wie de wereld wil verbeteren kijkt niet neer op mensen die vleesvervangers eten. Wie de wereld wil verbeteren strijdt voor een lekkere vegetarische worst. Of gamba's.

[Kelly Petrie

advertentie
advertentie