Paaaap, kan je even meehelpen met een caviaraceparcours?
Paaaap, kan je even meehelpen met een caviaraceparcours? Louis van Oort

BLOG Thuis werken in tijden van corona (dag 1)

17 maart 2020 om 17:36 Column Corona Sliedrecht

Huh? Half 8 al, ben ik door de wekker heen geslapen? Uhh, nee.. ohhh, thuis werken vandaag! Dat half uur reistijd heb ik mooi uitgeslapen. Na het onnodig klaar maken van wat schooltassen – oh ja, die zijn ook thuis vanaf nu – lekker bijtijds inloggen voor de eerste echte coronathuiswerkdag.

Te beginnen met een conference call. Oftewel een videovergadering per telefoon/laptop/computer waarbij je met tien collega's een gesprek probeert te voeren in een kakafonie van echo's, buitenaardse signalen en autotunegeluiden waar Lil Kleine grof geld mee zou kunnen verdienen. Dat moet beter als we dat iedere dag gaan doen, en dat gaat ook wel lukken.

CAVIA'S Eenmaal aan de slag lijkt dit toch wel ideaal. Geen zwaar afleidende gesprekken over Wie was de mol, kinderweekendbelevenissen of het delen van aanstaande vakantiebestemmingen. Dus het vele extra werk dat op ons afkomt, kan extra voortvarend aangepakt worden. Tot de aandachtsspanne van de jongste telg ten einde is en er even moet worden meegebouwd aan een raceparcours voor de cavia's.

Zo rommelen we de dag door, dat gaat allemaal best. De trukendoos om iedereen tevreden te houden is nog goed gevuld. Maar als het zo doorgaat, is 'ie leeg ruim voor het eind van de drie weken die ons voorgespiegeld worden. Hoe zouden anderen dit doen? Waar lopen zijn tegenaan bij het verplichte thuiswerken?

LUNCHWANDELING Een thuiswerkend echtpaar met kinderen uit Houten heeft de volgende oplossing: Om het uur mag er eentje boven werken, terwijl de ander op de kinderen let. En zo wisselen ze elkaar de hele dag af.

Verder vertelt iemand een lunchwandeling te hebben afgesproken met andere thuiswerker. ,,Dan kom je toch even buiten en spreek je even andere mensen."

LIJMKLEMMEN De 31-jarige Saskia zegt allereerst te moeten dealen met de non-existente werkplek. ,,Waar ik normaal thuis in de woonkamer aan tafel of op de bank werk, is dat met een ukkie van bijna 1 thuis geen optie. Dus manlief heeft vanmorgen in allerijl met houten blad en lijmklemmen een bureau in elkaar geknutseld. Gelukkig hadden we al een extra scherm in huis. Varianten die ik van vrienden heb gehoord: campingtafel op zolder en snel een bureau bij de IKEA halen voor in 't washok.

En als je dan eenmaal zit, weigert Skype ineens op alle mogelijke manieren geluid te produceren via de laptop, terwijl je eigenlijk met collega's wilde vergaderen."

PLOEGENDIENSROOSTER Volgens Saskia hebben veel thuiswerkers met jonge kinderen het 'ploegendienstrooster' ingevoerd: ,,We werken nu in ochtend- en middagshifts."

Maar het is niet allemaal kommer en kwel: ,,Koffiepauze met man en kind in de woonkamer. Even een leuk momentje met z'n drieën hebben op een werkdag. En lekker buiten wandelen/fietsen met de kleine om er toch maar het beste van te maken. Tot zover dag 1. Nog 2 weken en 4 dagen te gaan."

En zo is het!

DEEL JE ERVARINGEN Nu een groot deel van Nederland noodgedwongen thuis aan de slag moet voor de baas, zijn wij benieuwd naar die problemen. Waar loop je tegenaan? Wat voor bijzondere dingen heb je al meegemaakt? Hoe los je problemen op en zijn er ook onoverkomelijke problemen?

Daarnaast horen wij ook graag over andere ervaringen met thuis werken: Waarom is het juist wél prima te doen of zelfs ideaal? Heb je iets leuks meegemaakt tijdens het thuis werken? Laat het ons weten op Kompas.Sliedrecht@bdu.nl. In woord, maar ook in beeld! Je verhalen en foto's zijn meer dan welkom. De leukste laten we (desgewenst anoniem) terugkomen in dit blog.

Werk ze!

Louis van Oort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie