Afbeelding
Joop Keesmaat

Power to the people

1 mei 2020 om 15:18 Column

Enkele 'dwarse'generatiegenoten uit de 'Sixties' zijn een petitie gestart om het oude zusterhuis Stationsweg 2 te redden van de sloop. Nou ja, 'dwars'? Als je begin vijftiger jaren bent geboren en je puberteit in de heftige periode 1965-1970 beleefde, dan ben je niet dwars, maar per definitie verstandig en vooruitstrevend. Uiteraard bevestigen enkele conservatieve uitzonderingen die regel, maar ik blijf er trots op tot die weldenkende, maar alles in twijfel trekkende, generatie te behoren

Woodstock, Provo, Flower Power, Stones, Malieveld, kruisraketten, baas in eigen buik, alles stond in het teken van openheid en transparantie. 'Power to the people', zoals mijn held John Lennon dat verwoordde.

Terug naar de plaatselijke werkelijkheid, want één onzer wethouders kondigde onlangs aan, dat de sloop van dat oude zusterhuis in voorbereiding gaat. Bij toeval (?) werd een jaar geleden op die plek al een mooie, grote, oude Plataan om niet al te transparante redenen omgelegd.

En nu dus sloop van dat karakteristieke zusterhuisje aan Stationsweg 2 zelf. Historisch dorpsgezicht, maar geen monumentale status en B&W hebben de bevoegdheid om zoiets zonder instemming van de raad te beslissen. Schijnbaar is de grond daar in 2016 al verkocht aan de NH kerk met de afspraak om dat gebouwtje te slopen. Ik hoorde, dat voormalig wethouders Tanis, Visser en Van Rekom meer details weten.

Ik niet, maar heb wel vragen: Waarom slopen zonder dat je weet wat ervoor in de plaats komt?
Er gaat een verhaal over een groot en duur gebouw van 'drie hoog', waarover ook in de NH kerk zélf vragen over betaalbaarheid bestaan. Bouwvergunning zou nog een probleem kunnen zijn, maar bewoners rondom het Sliedrechts museum hoorde ik al mompelen, dat dan de kruimelgevallen-regeling altijd uitkomst biedt.

Waarom wordt zoiets niet veel transparanter besproken, want transparant beleid leidt immers automatisch tot draagvlak?
En nu krijgen 600 petitie-ondertekenaars en ikzelf het idee, dat er – weliswaar binnen alle regeltjes – op basis van een wat onduidelijke maar erg 'slimme' afspraak wederom een mooi, historisch gebouwtje verdwijnt, zeer tegen de zin van een groot deel van onze inwoners. Het lijkt dus beter om dat oude verkoopcontract uit 2016 openbaar te maken.
De hele 'politiek' blijft muisstil op hun handen zitten en inmiddels gaan er geruchten om een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur te doen.

Ik weet niet veel, maar wel, dat transparante politiek iets heel anders is dan doorzichtige politiek, helaas in de negatieve betekenis van het woord.

[Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie