Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Lieve José

Column

Door mijn werk heb ik al vele leuke, mooie, grappige, bijzondere (maar ook wel eens irritante) mensen leren kennen. Zo ook sinds ik voor Het Kompas Sliedrecht werk. Ik ben geen Sliedrechter, maar er wonen daar toch een heel aantal bijzonder leuke mensen met wie ik contact heb en die waardevol voor me zijn. Jij behoorde natuurlijk tot de categorie leuke mensen. Al jaren hadden we contact over ‘het krantje’. Je stuurde me stukjes over Merweradio, artikeltjes over de school waar je werkte en de laatste paar jaar schreef je ook wel eens een artikel op mijn verzoek of maakte je ergens een foto. Maar je stuurde me ook de verslagen die je maakte van je vakanties met je vrouw en je dochter, zomaar een leuke foto van iets wat je had gedaan of een - al dan niet kritische - opmerking over de krant.

Begin april stuurde je me een appje. ‘NIET SCHRIKKEN!’, stond erboven. Je vertelde me toen dat je ziek was. Behoorlijk ziek ook. Schrikken deed ik wel wat. Bijna vier jaar geleden verloor ik mijn jongere zusje en vorig jaar mijn schoonvader aan diezelfde nare ziekte. Het woord kanker is voor mij verworden tot een naar verdict, al weet ik dat bosjes mensen er ook van genezen. Je hield me op de hoogte van je ziekte, ik informeerde regelmatig en tussendoor appten we af en toe nog over wat nuttige en onnuttige zaken van het leven.

Afgelopen week nog deelde ik de surprise van een van mijn kinderen, stuurde jij foto’s van je gekortwiekte hoofd en schreef je zelfs nog een stukje voor Het Kompas. Een van je vrienden was overleden en de rouwstoet kwam door je straat, omdat je er zelf niet heen kon om afscheid te nemen. Zelf tikken lukte niet, maar het zorgvuldig aan je vrouw gedicteerde stukje kwam met een foto mijn kant op en prijkte in de krant als eerbetoon aan je overleden makker.

Maandagochtend, kwart over 8. Ik sta op het punt om de kinderen naar school te brengen als mijn werktelefoon buzzt. Een van jouw radiomakkers - en ook een van die leuke Sliedrechters die ik de afgelopen jaren leerde kennen - appt me. Je bent er niet meer. Ongelovig naar mijn telefoon starend maan ik de kinderen tot spoed. Als ik thuis kom, open ik de laptop, neem een kop koffie en schrijf ik over jou. Dank je wel voor je hulp, voor je oplettendheid, voor je aandacht, je lol en dat ik je heb mogen leren kennen. Ik hoop dat ze daarboven ook goede muziek hebben. En lekkere biertjes. Ik ga je missen.

[Marjanne Dijkstra

~ José Kraaijeveld was leraar op OBS Roald Dahl. Hij schreef al langere tijd artikelen voor Het Kompas Sliedrecht, met name over zijn geliefde Merweradio. Maandag 7 december overleed hij. Hij was pas 52 jaar. De redactie van Het Kompas Sliedrecht wenst zijn vrouw en dochter, ouders, zus en verdere familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit immens grote verlies. ~

advertentie
advertentie