Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Polderjongen

3 maart 2021 om 15:35 Column

‘Noordeloos uit’, altijd lastig! Zeker als je bij een andere kleine, gezellige boerendorpse voetbalclub als VV De Alblas voetbalde. Ik heb dat 35 jaar gedaan, 14 jaar geleden gestopt en nog steeds houder van de ‘tikkie terug’ trofee met de meeste-goals-in-eigen-doel.

Daarvan heb ik – vrees ik – de meeste gemaakt bij uitwedstrijden tegen Noordeloos, buurdorp van Goudriaan. Ik ging er – als linksback – graag naar toe, net zoals naar VVAC, midden in de polder met voetbalvelden van vette klei, waarop je op regenachtige zaterdagen slidings maakte van 30 meter en alles ‘meenam-wat-je-tegenkwam’. 

Meestal verloren we of hooguit gelijk, maar de derde helft in de kantine, maakte alles goed, zo goed, dat zelfs mijn doelpunten in eigen doel uitbundig werden gevierd.


Afgelopen dinsdagavond werd – toch wel tot mijn verrassing – bekendgemaakt, dat Jan de Vries uit Goudriaan onze nieuwe burgemeester wordt. Afijn, dat is in elk geval ‘een polderjongen’, die de waarde van onze groene weiden ten noorden van de spoorlijn tot Wijngaarden als geen ander beseft. Dat is in elk geval een voordeel.
Als hij ooit gevoetbald heeft bij ‘Noordeloos’, kan het best zijn, dat  ik hem – natuurlijk per ongeluk – met een 30-meter sliding ooit onderuit heb geschoffeld. En dat we later in de derde helft gewoon gezellig een biertje hebben gedronken.

En nu wordt hij – Jan de Vries – ‘mijn’ burgemeester. Hij begon goed in zijn ‘maidenspeech’ met woorden als ‘wederzijds vertrouwen’, ‘interesse in de samenleving van Sliedrecht’, ‘een bijdrage aan samenwerking en verbinding’, ‘verbetering van kwaliteit’ en ‘een pracht van een gemeente’. Rotterdammers zingen dan gewoon ‘Geen Woorden, maar Daden’ en die googelen niet op ‘introductiespeech+nieuwe+burgemeester’.
Wederom een CDA-burgemeester, die – conform de wet – onafhankelijk moet zijn en dat zijn CDA’ers ook. Meestal zijn ze vriendelijk en prettig in de omgang, maar ook van een middenpartij, die soms tot het uiterste compromis-bereid is en waar je alle kanten mee op kan. Van een burgemeester uit VVD-, SGP- of PvdA-kringen weet je doorgaans wat hun idealen zijn, te weten kapitalisme, religie of socialisme.

Maar een CDA’er uit dezelfde polder, een échte polderjongen uit Goudriaan gaat vast geen onverstandige dingen doen met het mooie groene hart tussen Sliedrecht en Wijngaarden, toch?

Net zoals ik ook geen linksback meer wordt met vliegende tackles tegen ‘Noordeloos-uit-altijd-lastig’? Afijn, prettige wedstrijd en in elk geval heel veel succes!

[Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie