Afbeelding
PvdA Sliedrecht
Raadspraat

Ramadan? Jammer dan!

8 april 2021 om 15:24 Column

Weet je, ik heb niks tegen de jaarlijkse terugkeer van de Ramadan. Daar is immers helemaal niets mis mee. Je onthoudt je van eten en drinken vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Dat is ‘gemakkelijker gezegd’, dan gedaan, want als de Ramadan in het voorjaar valt, dan duren de dagen langer (ongeveer zestien uur) en de temperatuur gaat omhoog. Jammer dan, ik moet er maar mee dealen. Of toch niet?

Dinsdag 13 april is het weer zover. Het is weer Ramadan, de heilige maand van de Islamitische kalender, waarin moslims vasten. Zodra de vastenmaand begint, krijgen moslims veelal dezelfde vragen te horen. ‘Mag je ook niet drinken?’ Nee, ik mag ook niet drinken. Er klinkt ongeloof bij het antwoord en de persoon die de vraag stelde: Mag je ook geen slokje water? Nee, ook geen slokje water! Hoe warmer het is, hoe meer je die vraag hoort. Het is fijn dat mensen belangstelling tonen en de moeite nemen om vragen te stellen. Ook al krijg ik ieder jaar veelal opnieuw dezelfde vragen.

Vroeger was het op school en tegenwoordig op mijn werk. Als ik aangeef, dat ik overdag tijdens de pauzes niet kan eten en drinken, omdat ik aan het vasten ben, dan krijg ik altijd dit soort vragen te horen. Begrijp me niet verkeerd, mensen kunnen mij altijd vragen stellen. Dat is helemaal niet erg, want ik waardeer het als iemand interesse toont, maar toch ben ik aan het einde van de maand de vragen wel een beetje beu.

De volgende vraag dringt zich op ‘Is het niet zwaar?’. Ik vast niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Als God mij dit zegt, wil ik daarnaar luisteren en naar handelen. Je denkt heus niet overdag continu: ‘mag ik al eten?’. De eerste paar dagen is natuurlijk wel even wennen voor je lichaam, maar ik denk dat God je helpt om de knop om te zetten.

Mijn glas is altijd half vol, daarom kijk ik liever naar de voordelen van sommige beperkingen en beschouw ze als uitdaging. Zo wordt deze maand niet alleen een stuk draaglijker, maar vooral leuker!

Ramadan is meer dan niet eten en niet drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Het is een maand van bezinning en binding, want met mij zijn er velen, die het deze maand een beetje moeilijk hebben. Wereldwijd zijn er immers miljoenen mensen, die elke dag in honger of ellende leven.

Ramadan is voor mij dus niet ‘Jammer dan’, want – in tegenstelling tot die vele mensen in arme landen – heb ik hier altijd een boterham. Gelukkig wel! Na een ‘Vrolijk Pasen’ van afgelopen weekend, wil ik iedereen alvast een mooie en gezegende Ramadan toewensen, oftewel Ramadan Mubarak!

[Gökhan Torun
[Raadslid Partij van de Arbeid

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie