Afbeelding
CU
Raadspraat

Dekt de vlag de lading?

30 juni 2021 om 15:01 Column

Als mensen hebben we de gewoonte om onze gevoelens soms te onderstrepen met vlagvertoon. Wat voorbeelden:

Veel Sliedrechters tonen jaarlijks hun verbondenheid aan het Koningshuis door onze Nederlandse ‘driekleur’ mét wimpel te hijsen tijdens de verjaardagen van onze koning en koningin.

Jongelui die geslaagd zijn, laten hun blijdschap aan de omgeving merken door die vlag weer te hijsen, maar dan met een schooltas als vervanging van de wimpel.

Weer anderen willen in deze weken met oranje vlaggen hun steun betuigen aan ons voetbalelftal. Van mij hoeft dat versieren niet zo nodig, maar eerlijk is eerlijk, het ziet er toch wel sfeervol uit. Daarbij komt, dat we beter met elkaar de straat versieren, dan dat we het voor elkaar onleefbaar maken in dezelfde straat.

De gemeente Sliedrecht doet zelf ook aan vlagvertoon. Samen met de ondernemers willen ze ons aanbevelen om lokaal te kopen. Daar is zelfs een complete vlaggenparade bij de ingangen van ons dorp voor opgetuigd.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Allerlei belangengroepen gebruiken ook vlaggen om duidelijk te maken waar ze voor strijden. Dat is allemaal toegestaan, zolang het maar geen provoceren wordt.

De bovengenoemde vetgedrukte woorden zijn zaken waar we als raadsleden ook wekelijks mee te maken hebben. Verbondenheid aan alle Sliedrechters, blijdschap als er zaken goed geregeld kunnen worden, steun betuigen als het even wat minder gaat en aanbevelingen als het nog wat beter kan. Maar juist ook strijdlust voor de idealen waaruit we politiek willen bedrijven.

Ieder heeft zo hun eigen idealen, het socialisme, liberalisme of conservatisme. Voor de SGP-ChristenUnie komen die idealen uit de Bijbel, waarin strijdlust en overwinningen ook worden gevierd en onderstreept met ‘banieren’. Het vlagvertoon bij gevoelens gebeurde dus al ver voor onze jaartelling.

Ook ná de verkiezingen in 2022 zijn er weer mensen nodig die oprecht staan voor hun idealen, en van daaruit politiek moeten bedrijven. Oprechtheid in ons handelen vanuit idealen, daar komt het op aan! Om het met een Sliedrechtse knipoog te zeggen: anders is het een vlag op een modderschuit!

Hoe hangt uw vlag erbij?

Kees Ippel, Raadslid SGP-ChristenUnie

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie