Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Realistisch

Column

Het komt helemaal goed met Sliedrecht na de verkiezingen. Het was een klus, maar ik heb alle programma’s vol beloftes en wensen gelezen, soms meer dan 25 pagina’s.
Allemaal prima bedoelingen, soms met 15 of 20 kandidaten alsof men voor de absolute raadsmeerderheid gaat. Of gewoon om hun familie op hun partij te laten stemmen?
Uitzondering: D66 met een realistisch aantal kandidaten, waaronder een overtuigde wethouders-kandidaat.

Andersom is er een partij zonder wethouders-kandidaat. Op hun rode verkiezingsposter staat het woord “realistisch”. Die wachten eerst de verkiezingsuitslag af, daarna de coalitie-mogelijkheden en – indien nodig – hebben ze vast wel een geschikte “polderjongen” of “meisje”.
Het woord “realistisch” kom je overigens tegen in alle programma’s, dus dat geeft de burger moed.
De realistische vraag blijft dan of dat realisme de komende vier jaar echt gerealiseerd wordt?
Net als veel andere mooie woorden, zoals fijn wonen, gelijke kansen, kwalitatieve impulsen, toekomst-bestendig dorp, gezonde politiek, verbinden, meerwaarde, transparant, etc.

Wie ben ik om aan al die goede bedoelingen te twijfelen?
Alle partijen waren al voor meer woningbouw, maar ik lees nu overal de woorden “betaalbaar” en “meer sociale huurwoningen”. Waar een aantal partijen eerst meenden, dat nieuwbouw in het midden- en hoge segment de oplossing voor doorstroming was, geven partijen nu duidelijk aan, dat er gewoon betaalbare huizen bijgebouwd moeten worden. Soms wordt een roepende-in-de-woestijn gehoord!
Realistisch? Zelfs dromen van “tiny houses” en ombouwen van leegstaande kantoren of winkels tot betaalbare woningen kwamen voorbij.
VVD wil extra aandacht voor starters. SGP/CU is heel concreet met 400 sociale huur- en 200 starters-woningen “boven het spoor”. Goed bedoeld, maar daar gaan wel wat jaren overheen en een vast percentage sociale woningbouw lijkt mij realistischer.
Nog concreter noemen ze de brandweer-kazerne, waar betaalbare starterswoningen moeten komen. Prima plan, maar dan moet er wel eerst een nieuwe brandweerkazerne komen.

Heel even hoorde ik iemand fluisteren over de Groen van Prinstererschool. Daar zouden we volgende maand al kunnen “starten voor starters”, toch?
Gefluister over de voetbal heb ik niet gehoord, maar ik weet wel, dat je als aanvaller buitenspel staat als de bal niet op tijd gespeeld wordt.

Zou het echt uitmaken op wie je stemt? Voor welke wensen en dromen je bent? Als alle partijen hun beloftes nakomen, lijkt een coalitie van acht realistische partijen bijna realistisch!

Bent u er al uit? Ik wel!

Ik ga sowieso stemmen!
Op een realistische partij!

Joop Keesmaat

advertentie