Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Campagne

Column

Ja hoor: de verkiezingscampagne is begonnen. Ik heb eens even zitten scrollen op de websites van onze zeven plaatselijke partijen die meedoen op 16 maart. Hoe ver zijn ze in de strijd om de stemmen? Ze hebben er duidelijk zin in. De VVD opent met een bericht over het schieten van het juiste plaatje voor de campagne. De SGP-CU toont de lijst van namen en foto’s van de kandidaten. Het CDA heeft een heuse lijstduwer. Slydregt.nu heeft een filmpje waarop te zien is dat ze aan het flyeren zijn. 

Elke partij heeft in ieder geval het verkiezingsprogramma op de website staan. Bij de een heb je wat meer muisklikken nodig dan bij de ander, maar het is te vinden. Best een hele lap tekst trouwens. D66 heeft het ingekort tot een lijstje met tien speerpunten. Dezelfde thema’s zie je bij verschillende partijen langskomen. Alle partijen zijn er van overtuigd dat wonen een belangrijk issue is. Maar ja, hoe (en: wáár) dat dan vervolgens wordt ingevuld, daarover gaan de meningen uiteen. PRO Sliedrecht wil bijvoorbeeld niet bouwen ten noorden van het spoor. Vooral betaalbaarheid van woningen is echt een ding, en je ziet de diverse partijen worstelen met geschikte oplossingen. Het zijn ingewikkelde vragen, waarbij alles goed moet worden doordacht. Prima als je veel woningen realiseert, maar wie gaan daar straks in wonen? Starters uit ons dorp? Of rijke mensen uit de grote stad die graag in het groene hart willen wonen?

Uiteraard is er veel aandacht voor het klimaat en de energietransitie. Uitdagingen genoeg. Onderwijs, zorg, wegen, er is echt veel in beweging. Elke partij heeft zijn eigen kleur: van blauw en oranje tot groen en rood. Sommige partijen houden hun kleur. Ik wist dat de PvdA graag wil dat als 5 mei op zondag valt, het op zondag gevierd mag worden. Maar denk niet te snel dat je het wel weet. Spit die programma’s maar eens door. Want het gaat wel om uw en jouw leefomgeving. Willen we dat Sliedrecht de samenwerking met omliggende gemeenten uitbreidt, of juist gaat voor plaatselijk bestuur? Als je voor alles naar Dordrecht moet, is dat een nadeel, maar ook qua betrokkenheid kan de afstand zo maar groter worden. Ik vind het in elk geval mooi om te zien dat heel veel mensen zich inzetten voor de Sliedrechtse politiek. En ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren. Zeker als er ten noorden van het spoor gebouwd gaat worden, wordt plaatselijke politiek opnieuw een spannend verhaal. Er valt echt wat te kiezen.

Geert van Dijk

advertentie