Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Rondje

Column

Uit bed, drie kinderen aansporen en naar school brengen en achter de keukentafel aan het werk. Af en toe heb ik een interview op locatie - het laatste jaar iets vaker dan het eerste coronajaar - maar mijn werkende leven speelt zich de laatste twee jaar voornamelijk thuis af. Als ik klaar ben met werken, klap ik de laptop dicht en ga ik koken. Niet even stoom afblazen in de auto met een muziekje, maar gewoon drie meter van mijn werkplek verder met de dag. Liepen werk en privé al vaak in elkaar over, door het coronavirus is die grens totaal weggevaagd. 

Het duurde even voor ik het door had, maar wat voor mij goed werkt om even te relaxen in die al bijna twee jaar durende thuiswerkdag, is een rondje wandelen. Net of ik van werk naar huis wandel, maar dan feitelijk van mijn voordeur tot weer aan mijn voordeur. Even geen drie kinderen, even geen echtgenoot, even geen krant en - als ik het aardig vraag - ook even geen koken. Soms las ik het loopmomentje al eerder op de dag in, een voordeel van het hebben van een vrij flexibele baan. Het is dan ook nog licht en dat doet mijn niet zo goed tegen de winter kunnende gemoed goed. 

Er bestaan mensen die intrinsiek houden van sporten. Ondanks dat ik vroeger korfbalde (en dat stiekem best weer zou willen doen, maar iets met drie kinderen die basketballen/voetballen/zwemmen), ben ik - helaas - niet een van hen. Toch weet ik dat een rondje wandelen of hardlopen goed voor me is, ik hoef er niet ingewikkeld voor naar een sportschool en als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl, voel ik me daarna ook weer beter.

Zelf loop ik vaak heerlijk met een podcast over nieuws of geschiedenis (ik weet inmiddels echt álles over Lodewijk XIV), maar er zijn mensen die zweren bij de Ommetje-app van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. En in Sliedrecht heb je nóg een extra reden om te wandelen: de rubriek van Albert de Coster op de één na laatste pagina van de deze krant. Hij geeft elke week een snipper van een foto met de opdracht om te voet eens te gaan kijken waar dat is. Blader snel door om ook lekker op pad te gaan!

Marjanne Dijkstra

advertentie