Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht
Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht Richard van Hoek
Raadspraat

Angst is een slechte raadgever

22 juni 2022 om 14:43 Column

Zoals u weet werkt Sliedrecht in regionaal verband samen met 7 gemeenten in de samenwerkingsvorm Smart Delta Drechtsteden. Eens in het kwartaal worden raadsleden en bestuurders geïnformeerd over de ontwikkelingen in de regio. 7 juni jl. was de gemeenteraad daarom te gast in het FC Dordrecht stadion. Tijdens deze kwartaalbijeenkomst was de energietransitie in de regio de rode draad. Een grote opgave, waar de inwoners van deze regio als proefkonijnen voor worden gebruikt. 1 van de grote sprekers was de NOS Journaal weerman Gerrit Hiemstra.

Hiemstra vertelde een apocalyptisch verhaal. Er komen hete zomers, fikse plensbuien, en wie weet gaan de dijken ooit overstromen. Huizenbouwers moeten zich hierop voorbereiden. Dat kan alleen als we onze impact op het milieu en klimaat fors verkleinen. Ook hier werd de evangelie van ‘de wereld is maakbaar’ verkondigd.

We moeten onze huizen aanpassen aan de hetere zomers. De zeespiegel kan snel gaan stijgen, met als gevolg dat de dijken doorbreken. Dan komt onze regio onder water te staan. Hiemstra zal dit niet meer meemaken verwacht hij. Ik heb nieuws. Dit gaat nooit gebeuren. Omdat de mens zich al eeuwen aanpast aan klimaatveranderingen. Dat heet klimaatadaptatie.

De overheid moet meer sturing geven. Het wordt tijd voor meer dwang en drang. Huizen moeten van hout worden gebouwd. We moeten ook stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen. Iedereen moet elektrisch gaan rijden en zijn dak vol leggen met zonnepanelen. Mensen moeten meer risico nemen. Dat is allemaal makkelijk praten van Hiemstra. We gaan van crisis naar crisis. Mensen houden de hand op de knip omdat het onzekere tijden zijn.

Om het klimaat te redden moeten we consuminderen. Minder spullen kopen en minder CO2 rijk voedsel eten. Omdat de bereiding van vlees en vis te veel CO2 uitstoten. Om het klimaat te redden moeten we onze welvaart opofferen. Hiemstra is een echte klimaatdrammer. Klimaatdrammers denken dat de wereld maakbaar is. Daarom willen zij het klimaat aanpassen naar hun wensen. Door hun angst om geen controle te hebben over gebeurtenissen die in het dagelijks leven gebeuren grijpen ze naar totalitaire maatregelen. Omdat zij in veiligheid willen leven en daar offeren ze graag hun vrijheid voor op.

Nu snap ik opeens waarom kinderen op de basisschool en middelbare school met angst naar de toekomst uitkijken. Zij worden volgepompt met verhalen over het einde der tijden. Het klimaat moet afkoelen anders gaan we allemaal dood. Dit verhaal wordt door de Club van Rome al sinds 1968 elk decennium de wereld in geholpen. Eerst gingen we allemaal dood door de zure regen en het gat in de ozonlaag. We moeten ons niet gek laten maken door deze onheilsprofeten. We moeten niet bevangen worden door emotie maar rationeel blijven denken. Het gezond verstand moet zegevieren.

Mark Jongeneel, Fractievoorzitter Slydregt.NU

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie