Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Botte bijl

Column

Wat is er aan de hand, in ons land? Het rommelt, burgers mopperen, soms op het zeurderige af en soms terecht. Ik betrap me erop, dat ik daar – in het tweede geval – ook aan mee doe.

Hadden we eindelijk de grootste, goedkoopste luchthaven van Europa, blijkt er nu wanorde te heersen. Te weinig personeel, te lage lonen en de enige zekerheid is, dat je je koffer kwijtraakt. Gevolg, de botte-bijl-oplossing, vluchten annuleren, vier uur voor vertrek aanwezig, nog je vlucht missen en dus gemopper.

Hadden wij – natuurliefhebbers – eindelijk 162 Natura 2000 beschermingsgebieden aangewezen, blijkt dat in dit ‘postzegellandje’ veel lastiger te zijn dan bij onze grote Duitse en Franse buren. Logisch is niet altijd logisch!

Staan we – met subsidies – hoog op de lijst van grootste en goedkoopste vlees- en landbouw exporteurs. Blijken die honderdduizenden koeien, varkens en kippen tijdens het fokken gewoon allemaal te schijten, resulterend in evenzovele tonnen ammoniak en stikstof.


Gevolg, de ‘botte-bijl’ en 50 procent van de boeren uitkopen, waarvoor zelfs 25 miljard euro beschikbaar is. Dat is 1400 euro per Nederlander. Bij VVD en CDA vinden ze dat acceptabel om de groei van brandnetels terug te dringen. Geen misverstand, natuur gaat me ter harte, maar – als PvdA’er – vind ik dat erg veel belastinggeld, wat we een grotendeels beter ook kunnen besteden aan dringender zaken, zeker nu energie stervensduur wordt, huizen onbetaalbaar en de dagelijkse levensmiddelen 10 procent duurder zijn.

En de boeren? Tja, die voeren steeds hardere acties, want ook die vonden nog ergens een botte bijl achterin hun stal. Ze zetten niet alleen Nederland maar ook onze nationale driekleur op zijn kop. Terzijde en ‘even nadenken’: in Oostenrijk en Noorwegen hebben ze geen enkel probleem met een vlag, die ondersteboven hangt.

Die vlaggen waren een mooi, rustig en zelfs feestelijk protest, maar inmiddels zijn ze in ons confessionele dorp met Max Verstappen-snelheid verwijderd. Jammer en ik vraag me af wat er gebeurt als iemand ons dorp volhangt met ‘omgekeerde regenboogvlaggen’. Mag je die wel gewoon ondersteboven ophangen? Zo ja, dan pleit ik voor een omgekeerd regenboogzebrapad in Sliedrecht. Omgekeerd? Ja, waarom niet? Ik begrijp uw verwarring, maar het is maar net van welke kant je zo’n zebrapad benadert, toch?

Misschien moeten we juist dàt allemaal meer doen: een probleem of discussie van de andere kant benaderen, op de stoel van die ander gaan zitten, meer begrip of compassie tonen. Als u me nu een flower-power-regenboog-wappie noemt of me zelfs op wil hangen, prima! Maar dan wel graag ondersteboven...

Joop Keesmaat

advertentie
advertentie