Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Wintertijd

3 november 2022 om 16:04 Column Echt Sliedrechts

Terwijl ik vorige week op 26 (!) oktober in mijn t-shirtje en zonder jas door Sliedrecht liep, had ik zowel zorgen en was ik blij. Wat een heerlijk weer, maar ook: hoe lang kan dit goed gaan? Feit blijft dat het veel te warm was voor de tijd van het jaar en dat de vooruitzichten wat betreft klimaat niet per se tot vrolijkheid stemmen. Verder mopperend dacht ik aan dat dat weekeinde ook nog de wintertijd zou ingaan en hoopte ik dat het altijd zomer(tijd), licht en warmer zou kunnen blijven.

Over de eventuele afschaffing van de zomer- of wintertijd wordt al een tijdje gediscussieerd door de Europese Commissie. Ze doen daar al even over, omdat er natuurlijk verschillende belangen mee gemoeid zijn. Daarbij denk ik ook dat er toch ook nog wat dringender zaken zijn waar over gesproken kan worden. De afgelopen week hoorde ik weer mensen die last hebben van dat uurtje als de klok verzet wordt. Ik ben zelf een dag wat in de war met de tijd, maar daarna gaat het prima. 

Maar die tijdswisseling dus. De zomertijd werd voor het eerst echt ingevoerd door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog, het bleek een goede manier om de kosten te drukken in de dure oorlog. Al snel volgden de bezette gebieden. Tussen beide wereldoorlogen in en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was in verschillende Europese landen (waaronder Nederland) de zomertijd in gebruik. Uiteindelijk werd door de oliecrisis van 1973 definitief besloten om de zomer- en wintertijd weer in te voeren en bijna alle landen zijn daar bij aangesloten.

Maar hoe gaat het er dan uitzien als we de zomertijd of de wintertijd afschaffen? Altijd de wintertijd hanteren zorgt ervoor dat er in de winter niets verandert. In de zomer komt dan de zon op 21 juni om 4.20 uur op (in plaats van 5.20 uur) en gaat om 21.00 uur weer onder (in plaats van 22.00 uur). Altijd zomertijd invoeren zorgt ervoor dat er in de zomer niets verandert, maar voor mij zit het ‘probleem’ de winter. Op 21 december komt de zon dan om 9.45 uur (!!!) op (in plaats van om 8.45 uur) en gaat om 17.30 uur weer onder (in plaats van 16.30 uur).

Ik dacht, voor ik me hierin had verdiept, dat ik liever altijd zomertijd wilde. Maar ik functioneer heel goed op licht. Licht buiten, geeft licht in mijn hoofd en hart. De winter is sowieso niet mijn beste seizoen, maar om kwart voor tien ‘s morgens pas licht, dat klinkt als een prima reden voor een winterslaap. Vooralsnog heb ik de klokken die niet vanzelf gaan maar weer verzet. Behalve die van de auto, dat lukte niet. Maar dat is over zes maanden ook weer opgelost :-)

Marjanne Dijkstra

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie